DR. TURI-KOVÁCS BÉLA

Full text search

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA
DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Napok óta érkeznek azok a hírek, különböző üzenetek, hogy a MOSZ, valamint segédcsapatai, mindenekelőtt a battonyai gazdajegyző, tüntetéseket kívánnak szervezni.
Önmagában ez a hír talán még nem érné meg, hogy napirend előtti felszólalás tárgya legyen, azonban mégis úgy gondolom, a zavarkeltésnek ez is az egyik formája és módja. Könnyen lehet, hogy ezekre a tüntetésekre nem is kerül sor, azonban pusztán az a hangulatkeltés, amely hangulatkeltés nyilvánvalóan a kormány, s ezen belül is a mezőgazdasági kormányzat intézkedéseivel szemben megmutatkozik, így sajtót kap, így hírként jelenik meg, és talán még a gazdák körében is zavart kelthet.
Felmerül a kérdés, egyáltalán mi ellen kívánnának tüntetni, mi az, ami ellen tiltakoznak. Tiltakozhatnak persze sok minden ellen, azonban tények vannak. Magyarországon 1997-98-ban, csaknem példátlan módon, két éven keresztül, a kalászos- és a kukoricatermés egymás után igen magas eredményt hozott. Hogy ezek az eredmények milyen magasak, azt mutatja, hogy 1997-ben 5 millió 270 ezer tonna termett, míg ebben az évben várhatóan 4 millió 961 ezer tonna őszi búza terem. Ennek az elhelyezése nyilvánvalóan súlyos gondot okoz, különösen akkor, ha az előző kormányzat még arra biztatta a gazdákat, hogy tárolják a gabonájukat, várjanak vele, mert fel fog menni a világpiaci ára. Természetesen nem ment fel a világpiaci ára, mert a piac úgy viselkedik, hogy amiből sok van, az nem drágább, hanem olcsóbb lesz. (Folyamatos zaj.)
Tiltakozni tehát lehet; azért is lehet tiltakozni, mert a világ exportmennyisége összesen mintegy 100 millió tonnára tehető. Sajnos, ebből a mi részesedésünk összesen 1,5-2 millió tonna. Lehet ezt növelni? Lehet, de meggyőződésünk szerint csak akkor, ha a minőségen nem rontunk, ha a gabona minősége változatlanul olyan magas szinten megmarad, amilyen magas szintű követelmények jelenleg vannak, hiszen úgy tűnik, kifejezett követelmény egyesek részéről, hogy próbáljunk meg a minőségen enyhíteni. De a magyar gabonát Nyugat-Európában azért vásárolják, hogy az feljavítsa a saját gabonájukat, és nem azért, hogy lerontsa azt. Ha a következőkben nem ilyen gabonát termelünk, akkor ezek a piacok is megszűnnek.
Lehet tiltakozni azért is, mert az elmúlt esztendőben a legfőbb gabonavásárlóink - Törökország, Bulgária, Horvátország - ma valamennyiben pénzügyi nehézségekkel küzdenek, és ezek a pénzügyi nehézségek azt jelentik, hogy nemigen vásárolnak, hanem megpróbálnak kijönni abból, ami nekik van.
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium kezdettől fogva megindított egyfajta olyan diplomáciai hadjáratot, amely célja a piacok kibővítése. Meggyőződésünk szerint ebben hatalmas előrelépés történt, ezt a minisztérium rövidesen nyilvánosságra hozza, és ezek a megnyugtató hírek elejét veszik minden további zavarkeltésnek. (Moraj az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Természetszerűleg lehetne tiltakozni azért is, tisztelt képviselőtársaim, amiért állítólag nem veszik be a búzát azokba a raktárakba, közraktárakba, ahol pedig ennek az átvételi helye van. Ezekben a közraktárakban jelenleg 60 százaléknyi hely van, mégsem került ide, mindössze csak 167 ezer tonna olyan búza, amit fel kell vásárolni. Mi ennek az oka? Meggyőződésünk szerint - és ezért kértem szót - elsősorban az a fajta zavarkeltés, amely a gazdákkal még mindig azt kívánja elhitetni, hogy világpiaci ártól, mindenféle környezetben megmutatkozó hátrányos helyzettől függetlenül a búza ára felfelé fog menni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, valamennyien egy dologban vagyunk érdekeltek, akár jobbról, akár balról ülünk: nevezetesen abban, hogy a magyar mezőgazdaságnak legyen végre egy olyan stratégiája, amely egyértelműen valamennyi ágazatra kiterjed, nem a búzatermelőkre, nem a kukoricatermelőkre, nem a szőlőtermelőkre, hanem az állattenyésztőktől kezdődően a teljes vertikumra. Ha nincs ilyen stratégia, akkor mindig új és új követelések fognak megjelenni és ha ezeknek a követeléseknek helyt adunk, ha ezeknek a követeléseknek eleget teszünk, akkor egy-egy ágazat talán fejlődhet, de maga a mezőgazdaság nem. Azt gondolom, valamennyien ebben a dologban vagyunk érdekeltek, ezért arra kérek mindenkit, hogy ebben az ügyben ilyen módon is nyilatkozzanak, ilyen módon is tegyenek.
Köszönöm hogy meghallgattak. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi