DR. WIENER GYÖRGY

Full text search

DR. WIENER GYÖRGY
DR. WIENER GYÖRGY (MSZP): Nem szóltam volna hozzá, hiszen nem vagyok a nemzetbiztonsági kérdések szakértője, én is azért vettem ezen az ülésen részt, hogy érdeklődéssel figyeljem a fejleményeket.
(21.00)
A legutóbb elhangzottakra azonban úgy érzem, reagálni kell, mert itt alkotmányos problémák is felmerültek. Nem olyan egyszerű a helyzet a Házszabály alapján, ahogy tisztelt Balczó képviselőtársam említi. Tudniillik van számos olyan állam, ahol a Házszabályt mindig egy adott parlamenti ciklus időszakára alakítják ki, a fennálló viszonyokat figyelembe véve. Kétségtelen, hogy a ma hatályos Házszabály 1994-ben született dokumentumként nem vehette figyelembe az 1998 utáni állapotot. Ennek következtében az a helyzet alakult ki, hogy az akkori kategóriák a mai viszonyokra egyszerűen értelmezhetetlenek.
Szükséges ezért egy olyan módosítás, amely a mai viszonyokra alkalmazza a szabályokat. A kormányt kívülről támogató párt kategóriája a nyugat-európai alkotmányjogi és politológiai szakirodalomban és gyakorlatban egyaránt bevett. Mondhatnék egyetlen példát: az olasz Ulivo koalíciót kívülről támogatja a Rifondazione Comunista, ami persze nem azt jelenti, hogy mindig meg is szavazza a kormány előterjesztéseit. Például az albániai beavatkozást nem szavazták meg, vagy nem szavazták meg Magyarország, Lengyelország és Csehország NATO-tagságát, de minden lényeges kérdésben olyan álláspontot foglalnak el, amely a kormányt támogatja, és ha megnézzük a mostani szavazásokat, ez több mint 80 százalék.
Abban teljesen igaza van Balczó Zoltánnak, hogy ez a helyzet változhat, tehát egy kormányt kívülről támogató párt bármikor ellenzékivé válhat, mint ahogy egy adott parlamenti ciklus alatt az is bekövetkezhet, hogy egy kormánypárt ellenzéki lesz, mert például kilép a koalícióból. Abban a pillanatban megváltoznak a viszonyok, és a paritást is egészen másként kell értelmezni. Ha azonban nemcsak a szavazásokat, hanem a Ház hangulatát is figyelembe vesszük, akkor teljesen egyértelmű, hogy néhány esetet leszámítva szinte teljes a nézetazonosság, ez pedig megköveteli ennek a kategóriának a bevezetését.
Nagyon röviden reagálnék Hende Csaba politikai államtitkár úr megjegyzéseire is, ő tudniillik azt a kifejezést használta, hogy "a bűnt kell megvizsgálni". Ha pedig arról van szó, hogy a bűnt kell megvizsgálni, akkor nem egyszerűen parlamenti vizsgálóbizottságra van szükség, hanem a bűnüldöző szerveknek is el kell járniuk. Ha bűnről van szó, elkerülhetetlen, hogy az ügyet a katonai főügyészség vizsgálja, és nem véletlen, hogy mennyire fontos az ügyészség függetlensége, mert ha netán arra kerülne sor, hogy a bűn vizsgálata céljából a katonai főügyészség eljár egy ilyen ügyben, a kormánytól való függetlenség elengedhetetlen. Így derül ki, hogy a napi ügyek hogyan kapcsolódnak össze hosszú távú, alkotmányos, stratégiai kérdésekkel.
Az államtitkár úr nagyon egyértelműen ennek a kifejezésnek a használatával tulajdonképpen megvilágította, hogy miért szükséges az ügyészség alkotmányjogi státuszát olyannak tartani fent, amilyen most. Egyben azt is megvilágította, hogy miért nem elégséges annak a vizsgálóbizottságnak a tevékenysége, amely létrejönne, hiszen ez valóban nem alkalmas arra, hogy büntetőjogi, büntetőeljárás-jogi értelemben nyomozzon.
Van itt még egy nagyon komoly probléma, amellyel az előterjesztők nem számoltak. Ez pedig az, hogy ha nemzetbiztonsági szolgálatok vagy bármilyen más, azokhoz kapcsolódó fedővállalkozások - amelyek de facto ennek a szolgálatnak a részei - követtek el valamilyen cselekményt, abban az esetben szükségszerű a nemzetbiztonsági bizottság eljárása. Ha teljes mértékben ettől független körök végezték - magánszervezetek, társaságok, amelyek soha nem láttak nemzetbiztonsági tiszteket, nemzetbiztonsági szakszolgálatban vagy más nemzetbiztonsági szolgálatban tevékenykedő hivatásos állományú tagokat -, és semmilyen más állami szervhez fűződő kapcsolat sem áll fenn, akkor mit vizsgál a parlamenti bizottság? A magánszféra tevékenységét? Akkor fennállnak azok a szabályok, amelyek alapján a hatóságoknak el kell járniuk olyan magánszervezetekkel szemben, amelyek bűncselekményeket követnek el, és jogellenesen megfigyelnek másokat.
Ez is mutatja, hogy mennyire megalapozatlan az előterjesztés, amelynek megalapozatlansága egyébként szinte abból is kitűnik - és Keleti György képviselőtársam nem a médiát hiányolta, hanem csak az ügy fontosságára kívánta felhívni a figyelmet -, hogy milyen kevesen is vannak jelen, mennyire elengedték az előterjesztő kezét képviselőtársai, azok, akik szinte egyöntetűen tapsolnak, ha elhangzik egy-egy fideszes politikus, netán a miniszterelnök úr neve. Most itt hagyták egyedül. Vajon miért? (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi