DR. GÓGL ÁRPÁD

Full text search

DR. GÓGL ÁRPÁD
DR. GÓGL ÁRPÁD egészségügyi miniszter: Elnök Úr! Képviselőtársaim! Hegedűs Kolléga! Interpellációjának utolsó kérdésére válaszolva: kitüntetett szakvizsgának tekintem a háziorvosi szakorvosságot. Ennek ellenére a szakvizsgák között feladatban, kötelességben vannak különbségek. Három csoportra bontottam a választ.
Sok minden történt a Bokros-csomag kapcsán, de a több szakvizsgával rendelkező orvosok szakmai szorzójának csökkentésére 1997-ben került sor azzal az indoklással, hogy az egykor megszerzett szakképesítések kiemelt honorálása már nem indokolt, éppen azért - amit képviselő úr mondott -, mert a szakvizsgák ez év végével gyakorlatilag be kell hogy fejeződjenek. A háziorvosi praxisok finanszírozásának kerete a szorzók változásával egyébként nem csökkent, a kiegyenlített szakképesítési helyzet miatt a legmagasabb és a legalacsonyabb szakmai szorzó különbsége viszont valóban csökkent.
Második kérdése az úgynevezett Sz-jelzésre vonatkozott. Ez differenciál a többi szakorvos között is, mert attól függően, hogy valaki gasztroenterológus, kardiológus - bocsánat, emésztőrendszeri vagy szív- és érrendszeri betegségekkel foglalkozó - szakorvos, aszerint van jogosítványa. A szakorvosi, háziorvosi szakképesítéssel rendelkező orvosok jogosan írják fel mindazokat a gyógyszereket, amelyek az ő tevékenységi listájukhoz kötöttek, ahhoz a kompetencialistához, amelyre ha utalt, igaza van, mert ez a kompetencialista szakemberek bevonásával lassan egy évtizede létrejött, de kihirdetésére soha nem került sor. Egyébként szeretném felvilágosítani arról, hogy érintett szakértők bevonásával folyamatban van az Sz-jelzésű megkülönböztetés fenntartásának mérlegelése, vagyis hogy az indokolt-e vagy sem.
Egészen más kérdés az ön példájában szereplő kiemelt támogatású gyógyszerek problémája. Vannak ugyanis olyan betegségek, amelyek ellátásához a törzskönyvbe bejegyzett indikáció szerint klinikai szakkonzíliumot kell igénybe venni. S hiába van meg az adott szakvizsgája az alapellátó kollégának, ha a diagnosztikus eszközpark nem áll rendelkezésére. Az ön példája túlérzékenységre utal. A túlérzékenység nem vizsgálható az alapellátásban, ezért kell igénybe venni a konzíliumot. Egyébként a hatályos rendelkezések egyéves tartamban lehetőséget adnak a gyógyszerek felírására a konzílium bevonásával.
Végezetül azt szeretném elmondani, hogy a gyógyszerek felírásának lehetőségei, szakmai indokoltsága, a szakmacsoportokban fenntartott Sz-jelzések felülvizsgálata folyamatban van, és az Európai Közösség 60 szakági megfelelő csoportjának a létrehozásával változtatni fogunk, de nagy valószínűséggel csak a jövő év második felében.
Kérem, fogadja el a válaszomat. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi