DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Az idő rövidségére, valamint arra való tekintettel, hogy a szlovák intézkedésről és az azt követő azonnali kormánylépésekről a sajtó részletesen beszámolt, engedelmükkel most csak az elmúlt két hét eseményeire térek ki.
'98. szeptember 14-én a Gazdasági Minisztériumban szóbeli jegyzéket adtak át a Szlovák Köztársaság budapesti nagykövetének. A minisztérium vezetése határozottan kérte az intézkedés visszavonását. Amennyiben erre sor kerül, felajánlotta konzultáció lefolytatását a helyzet megvizsgálása, s mindkét fél számára megfelelő megoldás kialakítása érdekében.
Ugyanezen a napon hazánk képviselője Genfben, a Kereskedelmi Világszervezetben - ismert rövidítéssel: a WTO-ban - ismertette e jegyzék tartalmát a Szlovák Köztársaság képviselőjével. Miután szlovák részről akkor nem történt érdemi lépés az intézkedés visszavonására, szeptember 18-án a magyar fél hivatalosan is elindította a WTO vitarendezési eljárását. A kért sürgősségi eljárás szerint 10 nap állt rendelkezésre a konzultációk megkezdésére. A szlovák fél készségét fejezte ki a kérdés megvitatására, így a jelzett konzultációk a tegnapi napon megkezdődtek, s a mai napon sikerrel befejeződtek.
A konzultáció eredményeként a felek megállapodtak a kérdés mindkét fél számára megfelelő rendezésében és abban, hogy tárgyalásaikat a CEFTA keretei között folytatják.
Úgy gondolom, az előzőekben ismertetett lépések alátámasztják, hogy a kormány a magyar gazdaság és a termelők védelme érdekében határozott, gyors lépéseket tett. A magyar kormány eltökélt szándéka, hogy a továbbiakban is hasonlóan járjon el, s megtegye a szükséges intézkedéseket.
Kérem, válaszomat elfogadni szíveskedjék. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi