GLATTFELDER BÉLA

Full text search

GLATTFELDER BÉLA
GLATTFELDER BÉLA (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A gabonapiacon az elmúlt időszakban jelentős feszültség alakult ki, a kormány óriási erőfeszítéseket tett és fog tenni a helyzet megoldása érdekében.
A helyzet kialakulásának okai a múltba nyúlnak vissza, hiszen óriási készletek halmozódtak fel, az előző költségvetés nem biztosított elegendő anyagi fedezetet egy ilyen gond megoldására. De talán a legfontosabb a nemzetközi piaci helyzet, és ezen belül is, hogy a szomszéd országok a magyar gabonával szemben az elmúlt időszakban importkorlátozást alkalmaztak. Először Lengyelország élt ezzel a lehetőséggel, '98 elején kukoricára vezetett be importkorlátozást, felfüggesztve a magyar kedvezményeket, majd felbátorodva, a későbbiek során Románia, Szlovénia és legutóbb Szlovákia is a magyar búza országaikba való bevitelét akadályozta meg. Ezen szomszéd országok által tanúsított magatartás a magyar gazdák érdekeit rendkívül súlyosan sérti, ráadásul ez az eljárás több esetben ellentétes volt ezen országok CEFTA-ban és WTO-ban vállalt nemzetközi kötelezettségeivel.
Kérdezem államtitkár urat: a kormány mit kíván tenni annak érdekében, hogy a magyar gabona piacra jutását - a nemzetközi kötelezettségekben vállaltaknak megfelelően - biztosítsa a szomszéd országokban?
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi