DR. CSÚCS LÁSZLÓ

Full text search

DR. CSÚCS LÁSZLÓ
DR. CSÚCS LÁSZLÓ (FKGP): Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Engedjék meg, hogy a szocialista hangulatkeltés után (Moraj az MSZP soraiban.) jobbára száraz tényekkel szembesítsem őket is és mindannyiunkat a nyugdíjemelési vitában.
Elöljáróban azonban engedtessék meg, hogy szóljak arról is, nehéz érzelmek nélkül beszélni az immár több mint hárommillió nyugdíjasról, hiszen mindannyiunknak van nyugdíjas hozzátartozónk, jól ismerjük nyomorúságos, kiszolgáltatott helyzetüket; azt, hogy például volt olyan kormány, amely az adminisztrációs költségeket sem fedező félszázalékos nyugdíjemelésről rendelkezett (Dr. Szabó Zoltán: Hazudik! - Deutsch Tamás, dr. Szabó Zoltán felé fordulva: Orvost! Rosszul van!), volt olyan kormány, amely regnálásának négy éve alatt közel 20 százalékkal csökkentette a nyugdíjak vásárlóértékét (Folyamatos zaj, közbeszólások a bal oldalról.), és volt olyan kormány, amely tevékeny szerepet vállalt az ország vagyonának, ide értve humán tőkéjének jórészt értelmetlen kiárusításában (Francz Rezső: Ez volt az MDF-kormány!), s azzal együtt legalább hárommillió ember koldusbotra juttatásában. Szégyen és gyalázat, de a koldusbotra juttatottak java része nyugdíjas, mégpedig olyan nyugdíjas, akit csak a büszkesége tart vissza a koldulástól. Hát körülbelül ezt köszönhetjük (Francz Rezső: Szégyen!) az elmúlt négy év kormányzásának. (Taps a kormánypártok és a MIÉP soraiból. - Közbeszólás az MDF soraiból: Így van!)
Így jutottunk a mostani nyugdíjasvitához, és akkor, azt hiszem, nyomban érdemben tudok válaszolni Nagy Sándor képviselőtársam... (Közbeszólás az SZDSZ soraiból: Nem kell válaszolni! - Közbeszólás az MSZP soraiból: Ki kért rá, hogy válaszolj?) - ha megengedik, talán mégis válaszolnék - ...szembeállításaira, hogy ők mit javasoltak, akartak és a jelen kormány mit tesz.
Nos, elöljáróban: az ellenzék harsogva arról szól, hogy jók a gazdasági mutatók (Közbeszólás az SZDSZ soraiból: A kormány is mondja! A miniszterelnök mondja!), ami igaz. Önmagunkhoz képest javuló tendenciát mutatnak a makrogazdasági mutatók. Ellenben nem esik szó arról, hogy milyen áron jók ezek a mutatók. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Na, ez az!) Megkoplalták a nyugdíjasok (Közbeszólás az MSZP soraiból: Így igaz!), különösen az elmúlt négy évben, megkoplalták a bérből és fizetésből élők, mindmáig a legnagyobb adózók, és megspórolták valamennyi közintézményen azokat a közkiadásokat, amelyek miatt ma már szinte tarthatatlan a közoktatás, a kultúra, a közegészségügy, a közbiztonság és még hosszan sorolhatom, hogy mi minden közfeladat, illetve közintézmény helyzete. (Közbeszólások az SZDSZ soraiból.)
Ennek a restriktív pénzügypolitikának a tartalékai kimerültek, további szigorító lépések - legalábbis a korábbi gyakorlatnak megfelelő elvonások formájában - nem tehetők. (Bauer Tamás: Sok a nyugdíjas!) De vajon levonható-e ebből a pénzügypolitikából az a következtetés, hogy a negyven plusz négy szűk esztendő után a jövő évben, azaz 1999-ben kell minden lemaradást és hiányt, minden mulasztást pótolni? Aligha.
Engedjék meg, hogy az ellenzék jeles szakértőjére, Bokros Lajosra hivatkozzam, aki szerint változatlanul szigorú költségvetési politikára van szükség - legalábbis erre biztatja a mai kormányt. Persze az szinte biztos, hogy az általa ajánlott szigorúságot a magam részéről egészen másként értelmezem, más súlypontok megjelölésével; ellenben az is biztos, hogy kellően át nem gondolt, netán lazuló pénzügypolitikai intézkedések olyan inflációs spirált gerjesztenek, ami garantáltan szétzilálja a gazdaságot, és még nagyobb nyomorba taszítja a legsérülékenyebb réteget, a nyugdíjasok társadalmát.
Miért nem megalapozott a nyugdíjemelés mértékéről szóló ma hatályos rendelkezés? Álláspontunk szerint szakmailag védhetetlen a közel 20 százalékos nyugdíjemelés, minthogy a döntéshozatal időszakában nagyságrenddel magasabb inflációval számolt a tisztelt Ház (Közbeszólás az SZDSZ és az MSZP soraiból: Ez nem igaz!), szemben az ez év végén, jövő év elején várható 11 százalékos inflációval. Márpedig önmagában az emelés mértéke, elszakítva a gazdaságban zajló reálfolyamatoktól és különösen a várható inflációtól, nyilván megalapozatlan. Egy ilyen döntés, még ha az törvényen alapuló rendelkezés is, inkább tekinthető politikai deklarációnak, mintsem realitásnak, realitásokkal számoló és tartalmában az értékmegőrzést célzó nyugdíjemelésnek.
A nyugdíjemelés előkészítésekor nem számoltak és nem is számolhattak azokkal a külső pénzügyi folyamatokkal, amelyek ismerete nélkül jó döntés ugyancsak nem hozható.
Mindezek után joggal kérdezhetik, hogy mi a helyes döntés. Ha számba vesszük azokat a pénzügyi folyamatokat, amelyek Latin-Amerikától a Távol-Keletig vagy onnan Oroszországon keresztül zajlanak a nagyvilágban, akkor nyilván egy visszafogott, de mindenképpen teljesíthető nyugdíjemelés szándéka felel meg a realitásoknak és nem utolsósorban a nyugdíjasok érdekének. Erről szól a polgári kormány programja.
A kormány erkölcsi és alkotmányos kötelezettségének tekinti a nyugdíjak értékállóságának biztosítását. Az alapcél a nyugdíjak reálértékének megőrzése és lehetőség szerinti emelése, amely lehetőséget értelemszerűen a gazdaság általános helyzete határoz meg. Az így kiszámítható értékmegőrzésre adta voksát a választópolgárok többsége, annak végrehajtására vállalkozik a polgári kormány.
Igaz az is, hogy a velünk szemben állók ezt a fajta mértéktartást élesen bírálják, mondván: a kormánynak mindig arra van pénze, amit fontosnak tart. Igen, mi fontosnak tartjuk, hogy a nyugdíjasok kiszámítható és értékét megőrző nyugdíjemelésben részesüljenek. Ezt szolgálja a várható 11 százalékos inflációval szemben kilátásba helyezett nyugdíjemelés, ez felel meg a stabilitás követelményének, amelynek megőrzése mindannyiunk elemi érdeke.
Összegezze az ismertetett tényeket és a ma kalkulálható makrogazdasági folyamatokat, azt javaslom, hozzunk olyan döntést - lehetőség szerint egyetértésben -, amely vásárlóértékében több nyugdíjat jelent holnap, mint az volt tegnap, főként a korábbi kormány időszakában. Sokéves mulasztásuk számlája egy év alatt nem rendezhető.
Az értékmegőrzés természetesen nem zárja ki, sőt mint hallottuk, feltételezi a nyugdíjemelés differenciált kezelését. Elemi anyagi igazság érvényesítése az, ha különös figyelemmel foglalkozunk a kisnyugdíjasok ügyével, akik köztudottan a leghátrányosabb, a legméltánytalanabb helyzetben vannak, hiszen az önmagában elfogadhatatlan tény, hogy a nyugdíjba vonulás időpontja jórészt determinálja a nyugdíj mértékét, és ebből fakadóan a régen nyugdíjba vonultak eleve hátrányos helyzetben vannak a közelmúltban vagy a jelen időszakba nyugdíjba vonulókkal. És akkor még nem is szóltam arról, hogy akik most vonulnak vagy egy-két évvel ezelőtt vonultak nyugdíjba, jellemzően azért még olyan egészségi állapotban vannak, hogy jövedelmüket képesek kiegészíteni, szemben az időskorúakkal, akik már netán évtizedek óta a nyugdíjasok keserű kenyerét eszik.
(9.20)
Ezért is a magunk részéről jó szívvel támogatjuk a kormány ama törekvését, szándékát, hogy differenciált nyugdíjemelés történjék, az értékmegőrzés szem előtt tartásával. (Mádai Péter: Ez szociális kérdés, nem nyugdíjemelés!)
Végezetül engedjék meg, hogy a nyugdíjemelés kapcsán hozzam szóba a nyugdíjkorhatár ügyét. Közismert a népesség rohamos fogyása, az átlagéletkor európai mércével alig mérhető csökkenése, ami önmagában is indokolja a társadalom ellenérzésével kísért nyugdíjhatár-felemelés felülvizsgálatát. Mindaddig, amíg a jelzett kóros társadalmi folyamatokkal kell szembesülnünk, meggyőződésem, hogy a nyugdíjkorhatár visszaállítása elkerülhetetlen szükség, az megfelel a már nyugdíjban levők vagy ahhoz közelállók érdekének csakúgy, mint a fiatalság érdekének. A korhatár visszaállítása ugyanis az ugyancsak pusztító munkanélküliség radikális csökkentésének egyik hathatós eszköze.
Kérem, fontolják meg javaslatomat a békés nyugdíjas évek meghosszabbítása érdekében, valamint a munkából kiszorult fiatalok elhelyezkedési esélyeinek javítására.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban és MIÉP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi