DR. KUPA MIHÁLY

Full text search

DR. KUPA MIHÁLY
DR. KUPA MIHÁLY (független): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Vendégek! Teljes mértékben egyetértek a család támogatásával, amit miniszterelnök úr kifejtett, miután egy négygenerációs családnak vagyok a feje: 90 éves nagynénéktől egészen az unokámig, úgyhogy elég jól tudom a helyzetet.
De azért három erkölcsi kötelességre mégis felhívnám a nyugdíjasokkal kapcsolatban a tisztelt Ház figyelmét.
Az első: a nyugdíjasok végigdolgozták az életüket, és fizettek azért, hogy nyugdíjban részesüljenek. Fizettek, kérem szépen! Ez egy szerződés, amelyet be kell tartani. A szerződésben nincs benne az sem, hogy reálérték-növelés lesz, vagy reálérték-csökkentés lesz - ez a gazdasági helyzettől függ -, de ez egy erkölcsi kötelesség szerződéses alapon.
A második: ők azok, akik a rendszerváltozás igazi kárvallottjai. Itt elhangzott rengeteg szám. Ez is erkölcsi méltányosságot igényel a képviselőktől és a kormánytól.
A harmadik: ők a szüleink és a nagyszüleink. Nem akarom a Bibliát idézni, de "tisztelt apádat és anyádat, hogy hosszú életű legyél a földön".
Nagyon szép ez a 11 százalékos fogyasztói árindex, de talán meg kellene nézni a nyugdíjasok fogyasztói kosarát, amelyben az energiaköltség, a gyógyszer, az orvosság és az alapvető élelmiszerek viszik el a súlyt. Ezeknek a súlya és az árnövekedése pedig 11 százalék felett van, úgyhogy ajánlom a kormánynak, nézzék meg azt, valójában milyen árindex van. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)
Elismerem, hogy nem szabad túlköltekezni, de javasolnám, fontolják meg itt a Házban is és a kormányban is, hogy egy méltányosabb nyugdíjemelés lehetőségét, magyarul magasabb átlagnyugdíj-emelést fogalmazzanak meg és ajánljanak a Háznak.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi