VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretnék két korábban elhangzott hozzászólásra reagálni.
Az egyiket Baja képviselő úr tette. Sajnálom, hogy a képviselő úr nem volt itt a vita elején, és nem hallotta a miniszterelnök úr fölszólalását. Abban ugyanis elhangzott, hogy a kormány tartja magát a kormányprogramban leírtakhoz, azaz a nyugdíjak értékállóságát garantálni fogja; a nyugdíjak vásárlóereje nemhogy megmarad, hanem 1999-ben nőni is fog. Elhangzott, hogy a nyugdíjak átlagos emelése 14 százalékos lesz, tisztelt képviselő úr, és a nyugdíjasok 24 százaléka, tehát közel egynegyede még ennél is magasabb nyugdíjemelést fog kapni 1999-ben. Ez azt jelenti, hogy minimum 3500 forint vagy minimum 11 százalékos inflációs emelést minden nyugdíjas ebben az országban meg fog kapni. Ez az egyik észrevételem. Tehát azt gondolom, hogy a képviselő úrnak majd a jegyzőkönyvben kell megtalálni az ide vonatkozó sorokat. Elhangzott a kormány álláspontja, és a kormány tartja magát - még egyszer hangsúlyozom - a kormányprogramban tett ígéretéhez.
Kupa Mihály képviselő úrnak pedig csak egy rövid reflexiót szeretnék tenni. Igaza van a képviselő úrnak abban, hogy a rendszerváltozás után a társadalomnak elég sok tagja vesztesként érezheti magát. Ezek között nem kivételek a nyugdíjasok sem, de azt gondolom, értelmetlen vita lenne most abba belemenni, hogy ki az igazi vesztes 1990 óta, ki fizeti meg annak az elmúlt 40 esztendőnek az árát, amit 1990 után próbálunk valamilyen módon helyrehozni. Hadd tegyek mégis annyi megjegyzést, hogy nagyon sok vizsgálat alapján a gyermeket nevelők, a családosok, a fiatal családosok azok, akik 1990 óta ebben az országban a lehető legnagyobb veszteséget szenvedték el. Ugyanis ha megnézzük, hogy annak a fogyasztói kosárnak, amelyből, mondjuk, egy nyugdíjas vagy egy fiatal családos részesül, a fogyasztói áremelkedése és összetétele hogyan változott, akkor feketén fehéren lehet igazolni - a Tárki számításai ezt egyébként igazolják is -, hogy a gyermeket nevelők 1990 óta egy vesztes pályán vannak. Ez a kormány most megpróbálja ezt a veszteséget kompenzálni, és megpróbálja ezt az országot a gyermeket nevelők számára is elviselhetővé, élhetővé tenni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi