CSURKA ISTVÁN

Full text search

CSURKA ISTVÁN
CSURKA ISTVÁN (MIÉP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Örömmel látom a karzaton a nyugdíjasszervezetek képviselőit. Tisztelettel üdvözlöm őket, örülök, hogy itt vannak. (Taps.) Még nagyobb lenne azonban az örömöm, ha a második emeletet fiatal asszonyok, fiatal emberek töltenék meg. (Vargáné Kerékgyártó Ildikó: Ott vannak!) Nem látszanak, de örülök, hogy ők is itt vannak. Ezzel azt akarom kifejezni, hogy a nyugdíjaskérdés megtárgyalása, a nyugdíj mindenkit érint; a fiatalokat, az anyákat talán még jobban, mint magukat a nyugdíjasokat.
(10.00)
Ezért talán észrevették, miniszterelnök úr felszólalásának egyetlen mozzanatára tapsoltam úgyszólván egyedül, amikor ő is ezt fejtegette, hogy a nyugdíjasok összetartoznak az egész családdal, és az egészet egységben kell szemlélni.
Azzal is nagymértékben egyetértek, hogy nem szabad a társadalmat és a családokat sem szétválasztani. Az előző ötven év politikája arra irányult, hogy az embereket szétválasszák. (Zaj az MSZP padsoraiban.) Így van! Babits Mihály már a harmincas évek elején megírta: a kollektivizmus szétválaszt, az egyéniségre épülő társadalom összeköt. Ez a helyzet! Most újra meg kell kísérelni összekötni a társadalmat, nem pedig szétválasztani. S ez a vita sajnos arra szolgál, hogy szétválassza a társadalmat, hogy a nyugdíjasokat önző módon szembeállítsa az egész társadalommal. Én nagymértékben akarom, hogy a nyugdíjak emelkedjenek, mert minden nyugdíjast megillet az emberi élet.
Mielőtt erre a vitára sor került volna, a MIÉP kijelentette, le is nyilatkozta, de persze nem mindenütt közölték, hogy megkülönböztetve kell a nyugdíjakat emelni; a kicsiket, amelyek a létminimum alatt vannak, sokkal nagyobb mértékben. Mi szeretnénk nagyobb mértékben emelni, mint ahogy a kormányfő bejelentette. És elfogadjuk azt is, hogy minél magasabb egy nyugdíj, annál kevésbé szorul rá maga a nyugdíjas is az emelésre. Ez tiszta beszéd, ez az igazság; nem egyenlősdi, amit a szocialista javaslat vagy elfogadott törvény jelent.
Tehát a mi programunk azért örül minden olyan lépésnek, amely a családot, az embert támogatja, és együttélésre szorítja, és mindent elvet, amelyik propagandával, szecskázással... - mert hát mi más ez, mint egy szecska, ez a baloldali, vagy akárminek nevezhető, talán még annak sem nevezhető rendszer?! Itt beteszik a szecskavágóba az anyagot, feldarálják, felszecskázzák, és a saját sajtójuk szétteríti a társadalomban, és ellentéteket gerjeszt. Nincs már erre szükség, kérem szépen, hogy ellentéteket gerjesszünk!
Ezért most nem szólok hozzá az egész vita érdemi részéhez, csak a MIÉP álláspontját ezekben a kérdésekben megalapozom, és kedves barátaim, kollégáim, a MIÉP-frakció többi része szól hozzá az érdemi kérdésekhez.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a MIÉP és a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi