DR. DEMSZKY GÁBOR

Full text search

DR. DEMSZKY GÁBOR
DR. DEMSZKY GÁBOR (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A hetek óta tartó széles körű társadalmi vita a nyugdíjtörvény végrehajtásáról csak látszólag szól a százalékokról, a nyugdíjemelésről vagy annak elmaradásáról. Ha a kormánynak lennének valóságközeli élményei az idősek helyzetéről - bár generációs okokból miért lennének -, akkor tudná, leghatározottabban maguk a nyugdíjasok tiltakoztak az ellen, hogy a helyzetüket puszta számok alapján ítéljék meg a tisztelt törvényhozók.
Az idősek elsősorban most azt érzékelik, hogy csalódniuk kell elsősorban fiaik és unokáik igazmondásában, a nemzedékek közötti szolidaritásról megfogalmazott választási ígéretekben. S látnunk kell, ez a vita valójában annak eldöntésére szolgál, hogy a szociális és jogbiztonság lehet-e pártpolitikai csatározások színtere.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Világosan látnunk kell, hogy a szociális ellátások legnagyobb terheit ma az önkormányzatok viselik mind az anyagi gondoskodás, mind pedig a szolgáltatások szervezése terén. De egyáltalán nem tekinthetünk el a fokozott központi szerepvállalástól sem. Ez a központi szerepvállalás ugyanis azt az üzenetet küldi a polgároknak, hogy fontosak a számára. És azt, hogy a járulékelvonások és az adózás útján beszedett központi forrásokat méltányosan, igazságosan osztják el. Ha ennek a rendszernek sérül a logikája, akkor a jogbiztonság és a szociális biztonság sérül meg. Ha tehát a kormány nem a hatályos törvény szerint jár el a '99. évi nyugdíjak biztosítása során, akkor ezt a fajta szociális és jogbiztonságot kockáztatja. Észre kell venni, már régen nem az 5-7 százalékokról van szó, hanem a szavahihetőségről, a szociális és jogbiztonságról folyik a társadalmi vita!
A települési önkormányzatok Magyarországon nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy ne teljesítsék a törvényben megfogalmazott ellátási kötelezettségüket. Ennek kapcsán egy adat és egy összefüggés: a központi források 1 százalékos kiesése, csökkenése a budapesti önkormányzatoknál - ahol a számításokat el tudtuk végezni - 5 százalékos többletkiadást jelent; hiszen ha kisebb a nyugdíj, akkor többen szorulnak segélyre, intézeti ellátásra, lakásfenntartásra, gyógyszertámogatásra, szociális otthoni férőhelyre.
Különösen fontos a központi és önkormányzati források optimális megosztása azért is, mert az idősebb polgárok számára nincs fontosabb, mint családi kapcsolataik megőrzése, önálló életvitelük lehetőségének fenntartása. Ha tehát elfogy a jövedelmük, úgy nagyobb mértékben kényszerülnek felszámolni az önálló életvitelüket és intézményi ellátáshoz fordulni. S azt önök jól tudják, hogy még a legjobb intézményi ellátás is rosszabb, mint a megszokott családi környezet. Nem beszélve arról, hogy társadalmi méretekben gazdaságosabb is a jövedelempótló, illetve nyugellátási rendszer, mint a bentlakásos ellátás, ahol egy alkalmas férőhely, egy szociális otthoni férőhely kialakítása például Budapesten 6-7 millió forintba kerül.
Természetesen, ha a jobboldali kormány a választási ígéretek ellenére cserben hagyja a polgárokat és saját választóit, akik nekünk, az önkormányzatok felelős vezetőinek egyetlen lehetőségünk marad: meg kell találnunk nekünk a megfelelő megoldásokat, amelyek révén, amelyek által helytállhatunk a kormányunk helyett is.
A Szabad Demokraták Szövetsége bárminemű szociális cselekvést csak akkor tart egyébként megalapozottnak, ha abban minden érintett szereplő - kormányzat, önkormányzatok és az ellátást biztosítók és igénybevevők - egységes elvek szerint, egyenlő partnerként vesz részt. A cselekvés elveit, mechanizmusait, a társadalompolitikai eszközrendszerek használatának mértékét, a források felhasználásának elveit, az elvárt szolgáltatások tartalmát társadalmi megegyezéssel magyarországi szociális chartában kell megfogalmazni.
A szociális és jogbiztonság megerősítése, a lakosság számára is kiszámítható jövőkép érdekében szorgalmazzuk az Európai Szociális Chartához való csatlakozást, Magyarország csatlakozását a chartához. Emellett kezdeményezzük, hogy a társadalompolitika főbb szereplői és a szociális felelősséget viselő szervezetek részvételével készüljön el végre a magyarországi szociális charta. Ennek megalkotása során végre lefolytatható az az eddig elmaradt társadalmi párbeszéd, amelyet a Szabad Demokraták Szövetsége a kormányzás és az önkormányzás egyik alappillérének tekint. A magyarországi szociális charta úgy segíthet hozzá a szociális ellátások újragondolásához és a színvonal javításához, hogy közben kellő önkorlátozással, az ellátásokért felelős valamennyi érintett bevonásával csökkentheti a charta végrehajtása a költségvetésre nehezedő terheket.
A szubszidiaritás elve alapján - amely az Európai Unió működésének egyik alapelve - egy nemzeti léptékben újragondolt szociális ellátórendszer arra lehet alkalmas, hogy a polgárok a nekik járó szolgáltatásokat a hozzájuk legközelebb álló szolgáltatótól kapják meg - legyen az központi, helyi önkormányzati, nonprofit, karitatív vagy piaci szolgáltató szervezet. Ezt diktálja a piacgazdaság logikája is és a szolidaritás elve is.
El kell érni azt is, hogy minden települési önkormányzat álláspontját kikérjék és figyelembe vegyék a charta megalkotásakor, ugyanakkor a chartához önkéntesen csatlakozhassanak az önkormányzatok. Csak egy ilyen nagyméretű társadalmi összefogásra, párbeszédre épülő folyamat adhatja vissza Magyarországon az elveszni látszó szolidaritást, és védheti meg a polgárok szociális és jogbiztonságát. Egyúttal bebizonyíthatja azt is, hogy a szociális és jogbiztonság végre nem pártpolitikai csatározások véres küzdőtere Magyarországon.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az SZDSZ és az MSZP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi