KOPPÁNNÉ DR. KERTÉSZ MARGIT

Full text search

KOPPÁNNÉ DR. KERTÉSZ MARGIT
KOPPÁNNÉ DR. KERTÉSZ MARGIT (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Hozzászólásom mottójául egy idézetet választottam, amelynek e téma tárgyalásakor, úgy gondolom, üzenete van: "Nem ott vagyunk otthon, ahol lakunk, hanem ahol megértésre találunk."
Tisztelt Ház! Tisztelt Országgyűlési Biztos! A Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt politikájának mindig is sarkalatos kérdése volt a kisebbség problémájának kezelése, a kisebbség kérdésének felvállalása itthon is és határainkon túl is. Örömmel olvastam a kormányprogramban is, hogy a mi kormányunk, az új kormány hasonlóan kiemelten foglalkozik e kérdéssel. Nagy tisztelettel hallgattam dr. Kaltenbach Jenő nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának beszámolóját, amelyet a Független Kisgazdapárt részéről elfogadok, kiegészítenivalóm - miután rendkívül részletes volt - nincs.
Mint Tolna megye országgyűlési képviselője, speciálisan a megyében élő kisebbségről, a német nemzetiségiekről kívánnék szólni. Mindannyiunk előtt ismert, hogy a kisebbség mint ilyen fogalom, a rendszerváltás után vált ismertté. A magyarországi németség igen gyorsan reagált a rendszerváltozás nyújtotta lehetőségre az élet minden területén, az alkalmazkodás a kultúra, az oktatás, a gazdasági szféra területén is sikeresnek mondható. Egy polgárosodó államban egy gazdasági háttérrel, régi, keresztény erkölcsi tradíciókkal rendelkező civil szféra rendkívül fontos feltétel a népcsoport továbbélésében.
Tisztelt Ház! Az elmúlt négy év működését illetően a pozitívumok mellett nyilván negatív tapasztalatokról is beszélhetünk. Emlékeztetni szeretném önöket Tolna megyében a volt Szekszárdi Húsipari Vállalatnak a Günther Schleger német vállalkozó által fémjelzett privatizációjára, amely országosan igen nagy felháborodást váltott ki. Ez intő példa számunkra, hogy munkánkat így nem lehet a jövőben végezni. Persze a pozitív példákat is említhetném, miután sok sikeres vállalkozás van ilyen az országban.
Úgy érzékelem, hogy megoldatlan maradt a probléma a '93-as törvény hiányossága következtében, miszerint a törvény csupán a fővárosban biztosította a nemzeti és etnikai kisebbségeknél a középszintű, úgynevezett fővárosi kisebbségi önkormányzat létrehozásának lehetőségét. Ugyanakkor a kisebbségek földrajzi előfordulása miatt így a zömmel vidéken élő, nemzetiségi hagyományt, kultúrát, nyelvet és identitást őrző népcsoport került hátrányos helyzetbe. A kisebbségek pénzügyi helyzete nagyban függött a helyi önkormányzatoktól. Ezen változtatni kell.
Tisztelt Ház! Rendkívül fontos kérdés az oktatás és a kultúra területe. Eredményként beszámolhatunk az oktatás területén a nyelvoktatásról, a nyelvoktatás kiterjesztéséről, a két tannyelvű, valamint a német tagozatú iskolák, gimnáziumok működéséről, amelyek igen fontos állomásai ezen kérdés kezelésének.
(19.30)
A kultúra területén a Magyarországon élő németek hagyományos népi kultúrájának ápolásával, úgy érzem, nincs gond; azonban a színházművészet, a múzeum tekintetében igen. Példaként szeretném említeni az ország egyetlen német színházát Szekszárdon, mely politikai, emberi, szakmai problémák miatt nem került átadásra. Ugyanez a helyzet a tatai német múzeummal kapcsolatban is, melyet mint különleges értéket is hagynak veszni. Azt gondolom, hogy ezt végig kellene tekinteni, és ennek az átadását a jövőben meg kellene valósítani. Növelni kellene a nemzetiségi televíziós adások időtartamát olyan csatornán, amely többek számára is elérhető.
Végcélként meghatározásra került a kisebbségekkel kapcsolatosan, hogy a magyarországi kisebbségek esetében az oktatási, kulturális autonómia megvalósítása a cél, ebben kormányunknak kölcsönös együttműködéssel segíteni kellene, és itt emelném ki a nemzetiségieknek azon összekötő híd szerepét, amelyet ma is betöltenek a szomszédos országok irányában, és ezen keresztül egyúttal Európával kötnek össze bennünket.
Befejezésül egy rövid gondolatot kívánnék önökkel megosztani, egy idézetet, mely így hangzik: "Igazi örökség megszerzéséhez hosszú időre van szükségünk, talán egész életünkre szükségünk van, hogy megértsük azt a helyet, ahol születtünk." Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi