DR. VARGA ISTVÁN

Full text search

DR. VARGA ISTVÁN
DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Asszony! A büntetőeljárásról szóló törvény 398. §-ának (1) bekezdése szerint - idézem -: a tanács elnöke a szabadságvesztés megkezdésére fontos okból halasztást engedélyezhet. Ilyen fontos ok különösen az elítélt személyi vagy családi körülményei között található. A halasztás csak két évet meg nem haladó szabadságvesztés esetén adható, legfeljebb három hónap időtartamra. Kivétel e főszabály alól, ha az elítélt olyan betegségben szenved, ami az életét közvetlenül veszélyeztetheti. Ilyenkor hosszabb idejű halasztás is engedélyezhető, és a két évet meghaladó szabadságvesztés megkezdésére is vonatkozik. El kell halasztani azoknál a nőknél a szabadságvesztés végrehajtásának megkezdését, akik a negyedik hónapot meghaladó terhesek.
A 398. § (2) bekezdése szerint az igazságügy-miniszter a szabadságvesztés végrehajtását fontos okból félbeszakíthatja. A jogerősen kiszabott büntetés elhalasztását és félbeszakítását lehetővé tevő körülményeket és az erre vonatkozó szabályokat az 1979. évi 11. törvényerejű rendelet, valamint a 107/1979. igazságügy-miniszteri utasítás tartalmazza.
A közvéleményt joggal háborította fel, hogy kiemelt ügyekben a bíróság által jogerősen elítélt személyek nem kezdték meg a szabadságvesztés-büntetésüket, gondolok itt például Kunos Péter esetére. Nagy vihart és port kavart O. Nagy Imre, az Ybl Bank vezetőjének elítélése, aki hosszú ideig büntetésének folyamatos félbeszakítását élvezte annak ellenére, hogy állítólag büntetésének félbeszakítása alatt sportbalesetet szenvedett.
(15.30)
Álláspontom szerint az igazságszolgáltatás tekintélyét súlyosan sérti, ha a jogerős bírósági ítéleteket nem hajtják végre, illetve ha a kiszabott büntetések végrehajtására egyáltalán nem vagy elhúzódva kerül sor. A felsorolt esetek megingathatják a bíróságok tekintélyét és pártatlan működését, az állampolgároknak a jogrendbe vetett hitét, ezért az új kormánynak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a büntetések végrehajtásának elhalasztására vagy félbeszakítására valóban csak rendkívül indokolt esetben, fontos okból kerüljön sor.
Tekintettel arra, hogy a büntetések elhalasztására és félbeszakítására vonatkozó miniszteri szabályozás 1979-ben történt, kérdezem a miniszter asszonyt, nem lenne-e célszerű ezeket az igen régi jogszabályokat megváltoztatni, különös tekintettel arra, hogy a polgárok azt várják, hogy ha valaki súlyos börtönbüntetést kapott, akkor ténylegesen ülje is azt le.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi