DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztában vagyunk a kérdés súlyával, az érintett 750 ember, 750 család sorsának hovafordulásával. Ugyanakkor cselekvési lehetőségeinket döntően meghatározzák az elmúlt időszak mulasztásai, tehetetlenkedései, a jelenlegi lehetőségeinket pedig a hatályos jogszabályok keretei.
Közismert, hogy a csőgyár állami tulajdonban lévő társaság, jelenleg felszámolás alatt áll. Mivel a felszámolás előtt a tulajdonos az ÁPV Rt. volt, válaszomat a privatizációt felügyelő miniszterrel egyeztetve adom meg.
Az elmúlt években több intézkedés történt a Csepeli Csőgyár helyzetének rendezésére. A rendelkezésemre álló szűk idő nem teszi lehetővé a teljes kronológia felmondását. A tisztelt Ház tájékoztatására azonban hadd mondjam, hogy '94-ben 300 millió forint hitelgaranciát és 500 millió forint veszteségpótlást, '95-ben 200 millió fejlesztési hitelgaranciát, 450 millió forgóeszköz-hitelgaranciát kapott az üzem.
Képviselő úr kérdésére válaszolva, hogy szükség van-e az országnak az egyetlen varrat nélküli csőgyárára, azt kell mondanom, hogy ezt a kérdést a piac sajnos eldöntötte, hiszen 1992 óta a cég veszteséges, nem tudta életképességét bizonyítani. A 100 ezer tonnás termelési kapacitásnak jelenleg mintegy egynegyedét használja ki, emiatt szükségszerűen veszteséggel termel. A piac értékítélete alapján jelenleg a melegen hengerelt csövek versenyképesen importból is beszerezhetők, így a hazai termelés kiesése pótolható.
A csőgyár értékesítésére tett kísérletek eddig eredménytelenül zárultak, szakmai befektetők elzárkóztak a privatizációtól. A felszámoló tájékoztatása szerint továbbra is keresnek befektetőket. Értékesítés esetén a további működtetést az új tulajdonosnak kell biztosítani.
A dolgozók járandóságának a Bérgarancia Alapból való kielégítése nem oldható meg, mivel a korábban nyújtott bérgaranciát nem fizették vissza, és újabb garancia csak az előző visszafizetése esetén adható.
Végezetül: a dolgozók elmaradt bérének kifizetése iránt érzett felelősség tudatában az ÁPV Rt. igazgatósága '98. szeptember 3-ai ülésén jóváhagyta az elmaradt, közel háromhavi dolgozói munkabér kifizetéséhez szükséges forrás biztosítását. A kölcsönt a felszámolónak vissza kell fizetnie az ÁPV Rt. részére, és ezt megfelelő garanciákkal kell biztosítania. Ennek feltételeiről az egyeztetések folyamatban vannak. Megállapodás esetén a gyár működtetése is csak akkor biztosítható, ha megfelelő befektető jelentkezik.
Kérem képviselő urat, hogy - egyébként nem szívesen ilyen tartalommal adott - válaszomat elfogadni szíveskedjék. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi