PODOLÁK GYÖRGY

Full text search

PODOLÁK GYÖRGY
PODOLÁK GYÖRGY (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! 1990-től, a privatizáció kezdetétől koncepciótlanul, mindenféle iparpolitikai stratégiától mentesen, az események szabad alakulásával került sor a Csepel Művek volt vállalatainak felszámolására, magánosítására.
Ennek eredményeképpen szakmakultúrák és közel 15 ezer munkahely szűnt meg az 1994. év végéig, súlyos foglalkoztatási gondokat okozva Dél-Budapest kerületeiben és az agglomerációban. A csepeli vállalatok jelentős része elkezdte a talpraállást, és fejlődési pályára álltak. Ezt a folyamatot törné meg a Csepeli Csőgyár bezárása és 750 dolgozójának az utcára küldése, valamint a közvetett kapcsolódó vállalkozások további több mint 500 munkahelyének megszűnése.
Kérdéseim a miniszter úrhoz a következők: szüksége van-e az országnak az egyetlen varrat nélküli csőgyárára, amely az olajbányászati és a nagynyomású csöveket nemzetközileg elismert minőségi tanúsítvánnyal tudja belföldre és exportra termelni? Ha szüksége van a nemzetgazdaságnak a különben csak importból beszerezhető csövekre, csőgyártásra, milyen működési lehetőség biztosítását tartja lehetségesnek kormányzati intézkedéssel, pénzügyi intervencióval, esetleges időszakos állami tulajdonlással?
Ha és amennyiben a minisztériumnak és a kormányzatnak nem áll szándékában a működtetés lehetőségének megteremtése, akkor lemond erről a 75 éve működő szakmakultúráról. A gyárbezárás esetén lehetségesnek tartja-e, hogy valamely állami alapból a dolgozók járandósága kielégítő módon rendeződjön? - mivel a törvényben előírt módon a felmondásokat október 10-ével meg kell kezdeni a 750 alkalmazottnál.
(16.10)
Tisztelt Miniszter Úr! Ön gyakorlati tapasztalatokkal is rendelkezik a magyar kohászat állapotáról, helyzetéről, ezért fokozott várakozással és optimizmussal várom válaszát. Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi