DR. FAZEKAS SÁNDOR

Full text search

DR. FAZEKAS SÁNDOR
DR. FAZEKAS SÁNDOR (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Azt hiszem, abban valamennyi, a magyar mezőgazdaság állapotát figyelemmel kísérő szakember és laikus egyaránt azonos véleményen lehet, hogy az idei év az egyik legkritikusabb helyzetet hozta nemzetgazdaságunk ezen ágazata számára.
Miközben a rendkívüli őszi esőzések kapcsán kialakult kritikus árvízhelyzet elhárításában sikeresen álltak helyt az állami és a helyi önkormányzati szervek, és nagyon komoly lakossági összefogásnak lehettünk tanúi, számot kell vetnünk azzal, hogy egy másfajta természeti katasztrófa is sújt bennünket, amelyet leküzdenünk igen-igen nagy erőfeszítések árán lehetséges. Már 1997-ben is rendkívül jelentős belvízkár volt az Alföld tiszántúli részein, amelyet tetézett az 1998. április-májusi esős időszak. Tavasszal csak Jász-Nagykun-Szolnok megyében a gazdálkodók 34 500 hektár belvízkár-bejelentést tettek.
Mindenképpen köszönet illeti a kormányváltást követő nehéz helyzetet öröklő földművelésügyi tárcát azért a segítségért, amit az ősz folyamán nyújtott a gazdálkodóknak, lehetővé téve ezzel, hogy talpon maradjanak. Ugyanakkor a szeptember-október hónap csapadékadatai egészen elkeserítő képet mutatnak: szeptember 1-jétől november 17-éig például a Tiszántúl közepén fekvő Karcagon 220 milliméter csapadék esett, amely megfelel egy átlagidőszakban a teljes félévi mennyiségnek.
Mivel a folyók magas vízszintje miatt a víz elvezetése sem oldható meg, előállt az a helyzet, hogy megyénkben és a Tiszántúl sok területén a korábban támogatással megsegített vetések is víz alá kerültek, csakúgy, mint a még lábon álló cukorrépa- és kukoricatáblák ezer hektár számra. Jelenleg is több tízezer hektár van belvíz alatt, és reálisan már aligha lehet arra számítani, hogy ezeken a táblákon vetni lehet, Karcagon, Kisújszálláson, Mezőtúron, Túrkevén és jó néhány más településen.
Mire számíthatnak a nehéz, sőt, kilátástalan helyzetbe került termelők? Ezen gond orvoslására várom a miniszter úr válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi