DR. KELEMEN ANDRÁS

Full text search

DR. KELEMEN ANDRÁS
DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Bizonyára emlékszik még arra, amikor ez év tavaszán meginterpelláltam a gazdasági minisztert - azért gondolom, hogy emlékszik, mert utána váltottunk néhány szót -, környezetkímélő, úgynevezett biodízel-hajtóanyag ügyében, amelynek előállítása munkahelyet teremthet a magyar vidéknek, használata pedig a kőolajszármazékokkal szemben környezetkímélő, ugyanakkor az EU előírásainak is megfelel.
Örömmel tapasztaltam azóta, hogy az Országgyűlés döntésével az egyik legfőbb akadály, az adótartalom drágító hatása elhárult az üzemi alkalmazás útjából; most tehát bízhatunk abban, hogy az Országos Területfejlesztési Központ támogatásával megindul a növényolaj-hajtóanyag kellően ellenőrzött előállítása. Ez a tervek szerint a repceolajból történő gyártásra vonatkozik. Éppen ezért szeretném ezúttal a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter úr figyelmét felhívni egy további lehetőségre, mely olcsóbb a repceolaj alapanyagú eljárásnál, és független a repcetermelést befolyásoló időjárási körülményektől.
A dolog lényege, hogy növényi hulladék, termesztett zöldtömeg egyaránt alkalmas energiahordozó biodízel-hajtóanyag előállítására, a növényi részek elégetése és a keletkező gázokból történő szénhidrogén-szintetizálás révén. Az eljárást az ELTE fizikai tanszékén kipróbálták, szabadalmi bejelentésre került, a keletkező termékek a hamun kívül benzin, gázolaj, villamos energia, parafin, hőenergia. Ennek a technológiának a felfejlesztése nemcsak azzal az előnnyel jár, amivel általában a növényi hajtóanyag-előállítás és -hasznosítás, hanem a feltehető nemzetközi érdeklődés révén az egész technológia exportját is jelentheti, ami mindenféle termék eladásánál sokkal nagyobb üzlet lehet.
Kérdezem tehát miniszter urat (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), figyelemmel kívánja-e kísérni, és hajlandó-e hathatósan támogatni ezt a technológiát, már csak azért is, hogy Magyarország versenyelőnyét biztosíthassuk (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és az eljárás ne külföldön kerüljön először megvalósításra. (Taps az MDF soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi