BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Országgyűlésben az elmúlt másfél évben jellemzővé vált, hogy a napirend előtti felszólalásokban és interpellációkban is önmagával beszélget a kormánykoalíció, a kormánypárti képviselők és a miniszterek egymással folytatnak népi felelgetőst. Ez történt itt tegnap reggel is, amikor Turi-Kovács Béla képviselő úr a gazdasági helyzettel kapcsolatos kommentárjait mondta el, és erre a pénzügyminiszter úr válaszolt.
Gazdaságunk kedvező fejlődéséről volt szó, és Turi-Kovács képviselő úr, frakcióvezető-helyettes úr elmondta, hogy az ország gazdasága fejlődik, a GDP növekedése 4 százalék vagy afölött lesz, az infláció minden bizonnyal nem fogja meghaladni a 10 százalékot, a fizetési mérleg hiánya a 2,2-2,3 milliárd dollárt nem fogja meghaladni. Azt mondta, hogy ezek a konstruktív ellenzék számára nagyon nehezen emészthető hírek - mondta ő.
Nos, szeretném megnyugtatni a képviselő urat és kormánypárti képviselőtársaimat, hogy ezek a jó hírek a magyar gazdaság helyzetéről egyáltalán nem nehezen emészthetőek a jelenlegi ellenzék, legalábbis a szabad demokraták, de gondolom, a szocialisták számára sem, sőt, örülünk ezeknek a jó híreknek. Örülünk, mert a gazdaság érzékelhető növekedése, az egyensúly kedvező alakulása jó az országnak.
De nemcsak örülünk ezeknek a híreknek, tisztelt Országgyűlés; mi büszkék is vagyunk ezekre a gazdasági mutatószámokra, hiszen az, hogy a gazdaság ilyen mutatószámokkal büszkélkedhet, alapjában véve annak köszönhető, amit négy évvel ezelőtt az akkori magyar gazdaságpolitika tett: köszönhető egy végrehajtott stabilizációnak, köszönhető a privatizáció felgyorsulásának, köszönhető annak, hogy az elmúlt hosszú időszakban dinamikusan növekedett Magyarországon a külföldi tőke behozatala. Mert hiszen, tisztelt képviselőtársaim, minek köszönhető az, amit a miniszterelnök úr tegnap is meg ma is mint valami új jelenséget emlegetett, amit a jelenlegi kormány oldott meg, hogy egyszerre van növekedés és egyensúly.
Tisztelt Országgyűlés! Ez annak köszönhető, hogy az export és a termelés versenyképessége javult az elmúlt, mintegy ötéves időszakban. És minek köszönhető az, hogy javult az export és a termelés versenyképessége? Annak köszönhető, hogy az 1995-ben végrehajtott stabilizáció, a forintleértékelés, a vámpótlék bevezetése, ezek a kétségtelenül bátor gazdasági intézkedések egyszeri javulást hoztak a magyar gazdaság és az export versenyképességében. A privatizáció felgyorsulása és az államadósság ennek köszönhető, 1995-96-ban elért csökkenése hosszú időszakra tehermentesítette a magyar államháztartást, kirántotta a magyar gazdaságot az adósságcsapdából. A privatizáció felgyorsulása a külföldi tőke bejövetelét, a magyar gazdaság szerkezetátalakulásának felgyorsulását hozta.
Arról van tehát szó, tisztelt Országgyűlés, hogy amikor a miniszterelnök úr vagy Turi-Kovács képviselő úr, vagy a pénzügyminiszter úr a gazdaság jelenlegi, kedvező fejlődésével büszkélkedik, akkor tulajdonképpen azt aratja le, amit néhány évvel ezelőtt a szocialista-szabad demokrata kormánykoalíció elvetett.
Arról értetlenkedik itt Turi-Kovács képviselő úr, hogy a jelenlegi ellenzék találta fel az önjáró gazdaságot, amely a kormánykoalíció napi jótéteménye nélkül is működik. Nos, ez az önjáró gazdaság az, amit kapitalista piacgazdaságnak neveznek, ahol - hacsak a kormány valami nagy bajt nem csinál - a dolgok mennek előre. Ezt tapasztaltuk Németországban, Olaszországban az elmúlt évtizedekben, de Hollandiától Ausztriáig mindenütt - és tegyük hozzá: a '90-es évek eleje óta például Lengyelországban is; és Magyarországon is 1996 óta. Ebben a helyzetben csak akkor van baj, ha a kormányok valami szerencsétlenséget csinálnak, vagy egy válságszituációban nem teszik meg a szükséges lépéseket.
Azt mondja a pénzügyminiszter úr a válaszában, hogy "olyan gazdaságpolitika, amelyik nem az emberek ellenére valósítja meg a gazdasági fejlődést". Nos, vannak olyan helyzetek - ezt a pénzügyminiszter úr jól tudja -, és 1995-ben ilyen helyzet volt, amikor megszorító intézkedésekre is szükség volt, ha úgy tetszik, az emberek ellenére. Ha azonban ezen túlvagyunk - és '96 óta ezen túlvagyunk -, akkor annak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) az alapján már mód van rá, hogy egyszerre legyen növekedés és életszínvonal-javulás.
Köszönöm a figyelmet. (Hosszan tartó taps az SZDSZ és az MSZP padsoraiban. - Dr. Kis Zoltán: Úgy van! - Közbekiáltások az SZDSZ soraiból: Bravó!)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi