KATONA KÁLMÁN

Full text search

KATONA KÁLMÁN
KATONA KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az elmúlt időszakban bekövetkezett közép-tiszai áradások kialakulásában, az árvíz lassú levonulásában jelentős szerepe volt annak, hogy az árvízi medret a társulati kezelésű nyári gátak jelentősen leszűkítették. A probléma onnan ered, hogy évtizedek során egy-egy kivédhetőnek tűnő árvíz esetén a nyári gátakat mindig megmagasították, amit aztán nem bontottak vissza az engedélyezett szintre. E körbe tartozik az alpár-bokrosi nyári gát is. A tavaly novemberi áradásokkor a vízügyi igazgatóság javaslatára, felszólítására a kezelő társulat maga két helyen megnyitotta, miután a káros visszaduzzasztással veszélybe sodorta a közép-tiszai fővonalak biztonságát.
A megnyitási helyeket a tárca - korábbi ígéretének megfelelően - a terepszintig helyreállította. A teljes helyreállítás a vízgazdálkodásról szóló törvény és a vízjogi engedély szerint a kezelő társulat feladata, különös tekintettel arra, hogy jelen esetben nem szükségtározóról, hanem hullámtérről van szó.
Jelenleg folyamatban vannak azoknak a kutatásoknak az elemzései, amelyek a végleges terveket megalapozzák az árvízvédelmi munkálatokkal kapcsolatban. Ezektől az eredményektől függően fogjuk az alpári nyári gát helyreállítását támogatni, pontosabban állami támogatás mellett az érdekelt társulatokkal helyreállíttatni.
Köszönöm a figyelmét. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi