DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nemzeti megmaradásunk alapköve a múlt tisztázása, tragédiáink lezárása, a sebek begyógyítása, amely elengedhetetlen a következő évezredbe való belépéshez. Az elmúlt 40 évben az elesett hősök és elhurcolt áldozatok emlékének megőrzése nem valósult meg, mert a hatalom azt nem tette lehetővé. Egy nemzet lelkében akkor ér véget a háború, ha tisztességgel eltemette halottait, van méltó hely, ahol mindenki leteheti a kegyelet virágait. A vasfüggöny mögötti országokban érvényes volt az a római mondás, hogy "vae victis!", vagyis "jaj a legyőzötteknek!"; a genfi konvenció csak a győztesekre vonatkozott, saját elesetteinknek a feledtetés és a megbélyegzés jutott osztályrészül.
(9.40)
Ez a magatartás nemcsak a nemzetközi egyezményeket sértette, hanem összeegyeztethetetlen volt az egyetemes európai gondolkodással és magatartással is. A megtagadtatás mellett az állam elmulasztotta azt a kötelezettségét is, hogy az alkotmányos kötelességét teljesítő katona, aki életét áldozta hazájáért, méltó emlékhelyet kapjon; elmulasztotta, hogy számukra örök, háborítatlan nyughelyet biztosítson, bizonyosságot adjon a családoknak szeretteik sírhelyéről, ezáltal lehetőséget adjon minden magyar emlékezőnek a kegyelet gyakorlására. Azonban nemcsak az elesettek megtagadása volt a baj, amely súlyos teherként nehezedik még a mai társadalomra is, hanem mérhetetlen erkölcsi kárt okoztak a felnövekvő ifjúságnak is. A rendszerváltásig még beszélni sem volt szabad az elesett hősökről. Magyarország megmaradása, létünk és jövendőnk évszázadokon át a honért küzdők véráldozatának köszönhető.
Tisztelt Országgyűlés! A halottak emlékét ősi és keresztény szokás szerint tisztelet illeti, ám kétszeres kegyelet jár azoknak, akiket az erőszak semmisített meg, az erőszak, amely tébolyult őrületre képes, képes a gyűlölet lángját magasra szítani népek, nemzetek, emberek között. Ilyen volt századunk történetének két világháborúja is, amely itt Európában tízmilliók életébe került, és nagyon sok magyarnak kioltotta az életét.
A Himnuszt író Kölcsey Ferenc a múlt században nem sejthette, hogy a magyar nép vérzivataros századai közül a legvéresebb nem mögötte, hanem még előtte áll. Nekünk a mi századunk volt a magyar történelem eddigi legkegyetlenebb időszaka, soha ne térjen vissza! Vesztes világháborúk, fogoly- és koncentrációs táborok, igazságtalan békediktátumok, idegen megszállók és terrorhullámok, vérbe fojtott forradalom, tömegsírokat megtöltő golyózáporok, sortüzek, hősök és áldozatok tengernyi fájdalma szól hozzánk a múltból, és kötelez bennünket egy polgári demokratikus, hagyományait megőrző, békében élő Magyarország felépítésére.
Az európai nemzetek közösségének csakis egy újra önmagára lelelt, önmagával és múltjával azonosuló magyarság lehet a tagja. Ezért is kell, hogy legyenek emlékhelyek, temetők, legyenek ilyen síremlékek, amelyek emlékeztetnek bennünket és fiataljainkat a hősökre, az erőszak áldozataira. Ezen elvek vezérelték és vezérlik a polgári koalíciós kormányt a magyar katonasírok felkutatásában és elesett hőseink, valamint elhurcolt áldozataink részére emlékhely létesítésében. Ennek szellemében, a társadalom nagy többségének egyetértésével hoztuk haza a Don menti csatákban hősi halált halt ismeretlen magyar katona földi maradványait, és méltó körülmények között helyeztük örök nyugalomra a pákozdi Mészeg-hegyen.
A szülőföldön való újratemetéssel jelképesen hazatért a második világháborúban hősi halált halt valamennyi katona, munkaszolgálatos és elhurcolt polgári áldozat. Pákozdon végre megvalósult egy olyan nemzeti emlékhely a második világháború elesettjei számára, ahol mindenki elsirathatja a diktatúra által megtagadtatott szeretteit, akik mind ez ideig itthon vagy ismeretlen helyen, jeltelen sírokban nyugodtak.
Pákozdnak a hősök és áldozatok megkövetésében különös jelentősége van. Itt született meg 150 évvel ezelőtt a nemzeti őrseregbe verbuvált magyar honvédség, amely letéteményese lett a magyar függetlenségnek és szabadságharcnak. A második világháború hős honvédeinek végleges hazatérése, e megszentelt helyen való újratemetése - a kontinuitás és legitimitás jegyében -, az igazságtalan bélyeg lemosása a háború ütötte lelki sebek végleges begyógyítását és a lelkek megnyugvását kell hogy szolgálja.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi