BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. A 12. pontban szereplő módosító indítványomat szeretném indokolni, amellyel egyébként a 11. pontban szereplő indítvány is összefügg.
Ez az indítvány a pénzek elosztásának a szabályozására tesz egy minimálisnak nevezhető erőfeszítést. Az általános vitában is szóltam már arról, hogy ez a törvény szép deklarációkat tartalmaz - ami egyébként helyes -, és egy olyan kategóriarendszert vezet be a kisvállalkozások kezelésére - ami szintén helyes, bár inkább tankönyvbe, mint törvénybe való. Ugyanakkor adós marad azzal, hogy szabályozza azt, ami a címe szerint a legfontosabb feladata lenne. Hiszen a törvényjavaslat címe úgy szól, hogy "a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról".
Támogatáson azt szokás érteni a magyar politikai nyelvben, hogy az állam pénzt ad valakinek, és ez rendben is van - de mondjuk az erkölcsi támogatásról nem kellene külön törvényt hozni. Ha törvényt hozunk arról, hogyan ad pénzt az állam a kis- és középvállalkozásoknak, akkor ennek a törvénynek a magva, a lényege, a súlypontja nem lehet más, mint ahogy a privatizációs törvény igen részletesen szabályozza a privatizációs eljárást, vagy a közbeszerzési törvény igen részletesen, garanciákkal szabályozza a közbeszerzési eljárást, azt várta az ember, hogy egy ilyen törvény szabályozza azt, hogy azok az állami szervek, amelyek e pénzeket elosztják hogyan, miképpen oszthatják el. Mire adhatnak, és mire nem adhatnak? Milyen eljárásban adják a pénzt? Ez kimaradt a törvényből. A törvény felsorol egy csomó célt, egy hosszú listát arról, hogy milyen célokra lehet pénz adni, és ezen a ponton megáll. Ez azért baj, mert ezek azok a szituációk, amikor néhány hivatalnok vagy hivatalnokok egy csoportja saját belátása szerint osztja el a pénzeket. Tudom, hogy mindenki azt hiszi, hogy az ő hivatalnokai makulátlan, bölcs, abszolút rátermett emberek, ugyanakkor mindenki azt gondolja a többiek hivatalnokairól, hogy azok sose ilyenek.
Azt tanácsolom a jelenlegi kormánynak is és minden kormánynak, hogy mindig abban gondolkozzon, amikor a saját tevékenységét beszabályozza, hogy hátha ez a törvény, amelyet most hozunk, akkor is érvényben lesz, amikor nem mi leszünk kormányon, hanem az a másik. Akkor mindjárt eszébe jut, hogy talán mégiscsak be kellene szabályozni valamelyest a dolgot. Én persze ebben a módosító javaslatban nem tudtam olyan szabályrendszert csinálni, amilyet szerettem volna, mert ehhez az energiáim és a lehetőségeim korlátozottak voltak. De legalább azt kellene rögzíteni, hogy nyílt pályázati úton, ahol előre rögzítik a feltételeket, ezektől a feltételektől a döntésig nem lehet eltérni, és mind a pályázatot, mind az eredményét nyilvánosságra kell hozni.
Azt mondta Braun Márton képviselő úr néhány perccel ezelőtt más összefüggésben, hogy ez a törvényjavaslat messzemenően alkalmazkodik a magyarországi viszonyokhoz, feltételekhez. Igaz? Valami ilyet mondott. Azt gondolom, hogy ha a törvényjavaslat abban alkalmazkodik a magyarországi viszonyokhoz, hogy nem szabályoz - és ez tényleg a magyarországi viszonyokhoz való alkalmazkodás -, akkor helytelenül teszi. Helytelenül teszi, mert utat nyit visszaéléseknek, korrupciónak, minden egyébnek, amire persze mondhatják azt, hogy bármilyen szabályt csinálunk azt ki is lehet játszani, de ilyen alapon nem érdemes törvényt alkotni.
Úgyhogy én azt javaslom - annak ellenére, hogy a bizottságokban a módosító javaslatom nem szerzett elégséges támogatást, az előterjesztő nem támogatta - őszintén szólva nem tudom, hogy milyen érvek alapján, mert amikor a költségvetési bizottság ezt tárgyalta, akkor itt nem tárgyalandó okokból a szocialista és szabad demokrata képviselők kivonulni kényszerültek a bizottsági ülésről, és ezt most nem mondom el, mert nem az itt jelenlevő kormánypárti képviselők a felelősek azért, ami történt. De mégis meg kellene fontolni. Ha nem elég jó ez a szöveg, akkor javasoljanak jobbat, bizottsági módosítóként még meg lehet csinálni. De ennyiben hagyni a törvényt minden érdemi szabályozás nélkül szerintem nem helyes.
Még egyszer ismétlem: gondoljanak arra a nem teljesen kizárható lehetőségre, hogy ez a törvény akkor is érvényben lesz még, amikor nem önök fognak kormányozni, hanem a politikai ellenfeleik. Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi