RIGLER ZOLTÁN

Full text search

RIGLER ZOLTÁN
RIGLER ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Valóban nem egyszerű ehhez a témához ilyen későn - vagy most már lassan azt lehetne mondani, kora hajnalban - hozzászólni, mégis röviden két reagálást tennék, először a létszámra vonatkozólag.
Többször elmondtuk, és a törvény magyarázó részében is benne van, hogy a 250 fős létszámhatár az európai uniós ajánlás hatására került be a törvénybe, mégsem lenne szerencsés csak erre az egy ajánlásra hivatkozni. Ezért én azt mondom, hogy ha a magyarországi vállalkozások létszámigényét és a szervezet kiépítését nézzük, akkor nem találok lényeges differenciát egy 150 fős és egy 250 fős cég között.
Ha a javaslat úgy hangzott volna el, hogy a 250 főt érdemes levinni, mondjuk, 100 fő alá, akkor az inkább elgondolkoztató lett volna, bár ez is ellentétes az EU-normatívákkal, mert a régi szóhasználattal élve a vállalati szervezetekben a százfős határnál beszélünk üzemi kifizetőhelyről. Tehát egy száz fő fölötti cég teljesen más rendszerben működik, mint egy száz fő alatti, ezért a 150 és a 250 fő közötti jelentőség nem olyan nagy, mint ha, mondjuk, 30 és 80 fő közötti üzemméretet néznénk. Ezért én egyáltalán nem tartom indokoltnak, hogy a 250 fős létszámhatárt 150 főre csökkentsük le.
Egy megjegyzésem lenne T. Asztalos Ildikó hozzászólásához, amikor a kényszervállalkozásokról beszélt. Én azt hiszem, hogy ez a törvény szektorsemleges törvény kell hogy legyen, és amikor vállalkozásokról beszélünk, akkor gazdasági egységekről beszélünk. A szociálpolitikát ebből ki kellene emelni, mert az tény, hogy vannak olyan vállalkozások, amelyeknek esetleg nem megy olyan jól a dolga, mint másoknak, de akkor nem vállalkozásokról kellene beszélni... (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Elnézést kérek, később folytatom.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi