T. ASZTALOS ILDIKÓ

Full text search

T. ASZTALOS ILDIKÓ
T. ASZTALOS ILDIKÓ (SZDSZ): Köszönöm. Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! A 13. módosító indítvány hasonlít Bauer Tamáséhoz, erről nem kívánok beszélni.
A következő módosító indítványunk a 16. számú, amelyik tulajdonképpen arról szól, hogy mi úgy gondoljuk, a vállalkozások versenyképességének a javítását az információs rendszerek kiépítésével is támogatni lehet. Az információs gazdasághoz való kapcsolódás feltételezi az információs rendszerek kiépítését, és ezt külön kiemelten, a támogatások között, az ábécé megfelelő betűjével utolsóként fel kívánjuk tüntetni. Egy beszállítói kapcsolattal rendelkező vállalkozó ma már nem képzelhető el eléggé magas szintű információs rendszerhez való kapcsolódás nélkül.
Lényeges kérdés, hogy Nyugat-Európában, illetve a fejlettebb országokban ma már az információs gazdaság egyre nagyobb teret hódít, és a magyarországi vállalkozások, amelyek versenyképesek, mindenképpen kell hogy kapcsolódjanak ezen rendszerhez.
A másik módosító indítványunk a 18., tulajdonképpen arról szól, hogy az elmúlt években a vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó rendszerek eléggé sokféleképpen alakultak Magyarországon. Legalább három olyan nagy vonulat van, amely vállalkozásfejlesztéssel foglalkozik: ez a területfejlesztés - vagy vidékfejlesztés, mostanában így hívjuk -, a foglalkoztatáspolitika és a Gazdasági Minisztérium által irányított vállalkozásfejlesztés. Ezek a nagy rendszerek tulajdonképpen bizonyos egyeztetési formákkal rendelkeznek, de ezek eléggé kényszeredetten működnek, és ezek a rendszerek különböző támogatási célokat kívánnak megfogalmazni.
Mivel a vállalkozásfejlesztés tulajdonképpen mindennel összefügg, és a támogatási rendszer koordinációját mindenképpen szükségessé teszi az a feltétel, amit nagyon sokszor megfogalmazunk, hogy hatékony legyen a támogatás működése, éppen ezért úgy gondoltuk, hogy a vállalkozásfejlesztés kormányzati szinten megjelölt felelőse, a Gazdasági Minisztérium ebben a koordinációban mindenképpen erőteljesebb szerepet kell kapjon. Erről szól a módosító indítványunk, hiszen ma nem lehet azt mondani, hogy ezen vállalkozásfejlesztési intézmények összehangoltan, koordináltan, hatékonyan működnek. Erről sokáig lehetne beszélni. Azt gondolom, hogy a kormányzati felelősként megjelölt Gazdasági Minisztérium koordinációjára mindenképpen szükség van, hiszen ez a támogatások hatékonyságát növelheti.
Természetesen a vállalkozók e tekintetben egy kicsit jobban járnának, s nem a vetélkedés és az egymással való koordinálatlanság levét innák meg nagyon sok esetben. Köszönöm.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi