IFJ. HEGEDŰS LÓRÁNT

Full text search

IFJ. HEGEDŰS LÓRÁNT
IFJ. HEGEDŰS LÓRÁNT (MIÉP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Illyés Gyula 1970-ben Koszorú című költeményében írta: "Fölmagasodni nem bírhatsz, de lobogsz még szélkaszabolta magyar nyelv, lángjaidat kígyóként a talaj szintjén iramítva, sziszegvén a kíntól, többször a béna dühtől, megalázott, elhagytak szellemeid."
(16.50)
Szavai akkor elsőrendűen a határon túli magyarság megalázottságát, mindenből kiszorított élethelyzetét voltak hivatva ábrázolni. Azonban a költemény igazságtartalma ma döntően mégis a csonka országon belül élő többségi magyarságot érinti, egyre inkább tükrözve bennszülötti mivoltát.
Noha a jogszabályok szerint a Magyar Köztársaság hivatalos nyelve a magyar, mégis alapvetően önkormányzati hatáskörbe utalva a nyelvhasználat szabályozását, csak a Himnusz költőjének szavával szólhatunk: "Szerte nézett, s nem lelé/ Honját a hazában." Láthatja a feliratokat: Burger King, McDonald's, shop, pub és a többiek, a multinacionális vállalatok cégjelzéseinek és reklámjainak hosszú sorát.
Hiába kötelezheti az önkormányzat legalább a funkció magyar nyelven történő feltüntetésére a külföldi érdekeltségű vagy éppen az idegenmajmoló honi vállalatot, vállalkozót, a válasz erre a törekvésre rendszerint már önkormányzati szinten megfogalmazódik: ugyan, csak nem gondolják, hogy elérhetjük észak sarkától a Tűzföld fokáig elfogadott cégjelzéseik lefordítását, kiegészítését?
Kérdezem a miniszter urat, mit kíván tenni annak érdekében, hogy országos szintű szabályozás szülessék, miként nemzetközi példák mutatják, például a francia törvény, sőt, az alkotmány garantálja több évezredes anyanyelvünk védelmét, mely Illyés szerint "az összemosolygás nyelve, a titkon összevilágló könnyek nyelve, a hűség nyelve, a föl nem adott hit tolvajnyelve, melynek védelme a nemzet védelme is egyben, hiszen nyelvében él a nemzet".
Köszönöm. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi