SZABADOS TAMÁS

Full text search

SZABADOS TAMÁS
SZABADOS TAMÁS (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Kedves Képviselőtársaim! A mai kormánypártok választási programjában, valamint a kormányprogramban a közoktatásról szóló fejezet lényegi elemeként a minőségbiztosítás is szerepel. Ezzel maximálisan egyet lehet érteni. Minden, szakmáját valamelyest is szerető pedagógus vágya, hogy a magyar közoktatás kiváló szakmai színvonalú, az oktatott gyermekek jövő századi felkészítését jól szolgáló rendszer legyen. Ezért is örülni lehet minden olyan törekvésnek, amely ez irányban hat.
Sajnos, amikor a kormány deklarált programja a törvénymódosításokban vált kézzelfogható valósággá, a szakma korábbi lelkesedése bizony alábbhagyott. A minőségbiztosítás számos eleme veszni látszik, vagy legalábbis jelentősége csökken. A 2000. évi költségvetési törvényjavaslatból tudjuk, hogy a pedagógus-továbbképzésre szánt összeg egymilliárddal kevesebb az elmúlt évinél. Még nyilvánvalóbb azonban az a tény, hogy október 1-jén a pedagógusok közel fele, pontosan 72 206 fő átlagosan mintegy 4 ezer forinttal kevesebb bért kap, mint a korábbi hónapokban.
Az ez évi költségvetési törvény szeptember 1-jétől megszüntette a minőségi munkáért adható bérpótlékot. Ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy a kormány megszegte korábbi ígéretét. Idézet a kormányprogramból: "A bevezetés tapasztalatainak elemzése és a szükséges korrekciók elvégzése után a kormány támogatja a minőségi bérpótlékrendszer megtartását, ám arányának növelését csak a pedagógus-átlagbérek rendezése után, valamint a helyi értékelési és mérési rendszerek kidolgozását követően tartja megvalósíthatónak."
Szeretnék néhány megjegyzést fűzni ehhez a programhoz. A bevezetés tapasztalatainak elemzése: bizottságunk, az oktatási bizottság ősz óta kéri a minisztériumtól ezeknek a tapasztalatoknak az elemzését, a mai napig nem kapta meg; a tavaszi törvénymódosításkor pedig egy államtitkári választ még a kormánypárti képviselők sem fogadták el. Két dolog lehetséges: vagy történt elemzés, és akkor ezt miért nem látjuk; vagy nem történt elemzés, akkor milyen korrekcióról lehet szó.
Tehát itt nem arról van szó, hogy korrigál a kormány, nem is az aránynövelés elhalasztásáról, hanem a minőségi bérpótlék megszüntetéséről. Csak nem azért, mert nem bízik igazán sem a pedagógusokban, sem az intézményvezetőkben, sem az önkormányzatokban? Csak nem ismét érték lesz a szürkeség? Nem tart-e a miniszter úr attól, hogy ismét a legfelkészültebb, újító szellemű pedagógusok fognak a legnagyobbat csalódni? Várható-e ön szerint a minőség javulása - vagy az önök szavaival: a minőség biztosítása - a minőségi munka elismerése nélkül?
Köszönöm. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi