NAGYIVÁNYI ZOLTÁN

Full text search

NAGYIVÁNYI ZOLTÁN
NAGYIVÁNYI ZOLTÁN (MSZP): Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Nehéz helyzetben vagyok, mert a szocialista képviselőcsoport véleménye szinte egy az egyben megegyezik Lotz Károly képviselőtársunk véleményével, hadd ne ismételjem meg szinte szó szerint azt, amit ő elmondott. Csupán azt emelném ki, hogy mind az előterjesztés, mind pedig az a munka, ami mögötte van, az a szakszerűség, korrektség elismerésre méltó, és azt hiszem, hogy az Országgyűlés nevében kérhetjük Kovács Árpád elnök urat, hogy az ÁSZ valamennyi munkatársának tolmácsolja azt az elismerést, amit a többi képviselőcsoport hozzászólói is elmondtak.
Engedjék meg, hogy bár a két évről szóló beszámoló egészéhez egy kissé méltatlan, amit itt ismertetni szeretnék, de úgy érzem, hogy szükséges. Egy olyan kérdést szeretnék idézni a '98-as beszámolóból, a J/951. számon szereplő egyik mellékletéből, amely itt a Házban és a sajtóban is nagyon gyakran szerepelt, de gyakorlatilag tényszerűen eddig még nem került lezárásra. Ezért kérem, nézzék el nekem, hogy tizenhat sort a jelentés mellékletéből olvasok fel, amelynek a címe: Összefoglaló egyes pártok állami ingatlanjuttatásának törvényességi ellenőrzéséről. Ez a vizsgálati jelentés arról szól, hogy a kormány az MDF-nek és a Fidesznek pótlólagosan ingatlant juttatott.
"A vizsgálat megállapítja, hogy a két párt részére történt ingatlanjuttatás mértéke meghaladja a hatpárti megállapodás szerinti jogosultság mértékét. A juttatás mértéke nincs összhangban a törvénymódosítás azon követelményével sem, amely szerint olyan mértékben juttatható ingatlan, amely a választási eredményeik szerint azonos elbírálást eredményez a többi párttal. Az ellenőrzés megállapítása szerint az MDF 2237, a Fidesz 2672 korrigált nettó négyzetméter, választási eredményükkel arányban nem álló többlet-ingatlanjuttatásban részesült.
Az ingatlanjuttatási eljárás törvényességét is meg kellett vizsgálnunk. Itt az állapítható meg, hogy a párttörvény módosítása alapján juttatott három ingatlan közül a Budapest VI. kerület, Andrássy út 105. számú ingatlan esetében az eljárás törvényes volt, míg a Budapest V. kerület, Váci út 38. és a Budapest V. kerület, Széchenyi rakpart 3. számú ingatlanok esetében az eljárásban törvénysértő mozzanatok voltak.
Két utóbbi ingatlan juttatása kormányhatározaton alapul. A döntés megalapozottsága azonban nem volt megfelelő, mivel a kormányhatározat és a meghozatala érdekében készült előterjesztés nem tartalmazott adatot a két pártot törvényesen megillető ingatlanok mértékére, a tulajdonba adni szándékozott ingatlanok méretére és a párttörvény módosítása alapján már tulajdonba adott ingatlanok alapterületére sem.
(16.10)
Ennek következtében a választási eredményekkel arányban nem álló méretű ingatlanok tulajdonba adása történt meg a kormányhatározat alapján."
Elnézést, hogy ilyen hosszasan soroltam, de úgy érzem, hogy a jelen lévő képviselők nem mindegyike olvassa el valamennyi előterjesztést, és a közvéleménynek erről a jelentésről nincs tudomása.
Még egyszer szeretném elfogadásra javasolni a két év tevékenységéről szóló állami számvevőszéki beszámolót. Köszönöm az elnök úrnak a megszólalási lehetőséget és önöknek a figyelmet.
Köszönöm. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi