DR. PINTÉR SÁNDOR

Full text search

DR. PINTÉR SÁNDOR
DR. PINTÉR SÁNDOR belügyminiszter: Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr!
A jugoszláviai válság következtében a rendőrség, a határőrség és a polgári védelem feladatai Bács és Csongrád megyékben jelentősen megnövekedtek. Az országos hatáskörű szervek esetében kiemelést érdemel a készenléti rendőrség többletszolgálata. Március 24-én 12 órától került elrendelésre az Országos Rendőr-főkapitányság operatív csoportja, a határőrség viszonylati parancsnoksága és az érintett megyei rendőr-főkapitányságok törzseinek működését, és a megtervezett feladatok végrehajtását szolgáló intézkedés.
A határőrség egyidejűleg 713 főt, a rendőrség 70 főt csoportosított át a szükséges technikai eszközökkel a jugoszláv határtérségbe. A határőrizet, a határforgalom és a meghatározott terület közbiztonságának fenntartásában összesen 1730 fő határőr és 163 fő rendőr vett részt. A keletkezett költségek felmérése folyamatosan megtörtént, és az országos parancsnokságok, valamint a Belügyminisztérium belső átcsoportosításokkal segítették az érintett szervek működőképességének megtartását.
A felmérések adatai alapján Bács-Kiskun megyében a megyei rendőr-főkapitányságon 36 millió forint, Csongrád megyében 26 millió forint többletköltség keletkezett a válság miatt. A határőrségi erők átcsoportosítása 162 millió forint többletkiadást követelt meg. Az országos hatáskörű szervek, valamint a megyei rendőr-főkapitányságok a saját költségvetési előirányzataikat átcsoportosíttatták, és az elmúlt időszakban - ha nehezen is - kezelni tudták a többletköltségek miatt jelentkező terheket.
A megyei tákiszok, valamint a menekültügyi és migrációs szervezetek felmérték az érintett önkormányzatok eddigi többletköltségeit. Olyan igazolható költségnövekedés nem következett be, amelyet a Menekültügyi és Migrációs Hivatal a saját, illetve a fejezet hatáskörében nem tudott volna rendezni. Tehát valamennyi önkormányzati pénzt a tákiszok rendezték. A saját források biztosításán túl előterjesztés készült a nemzetbiztonsági kabinet részére, amely tételesen rögzíti a válság miatt kialakult helyzetet, annak költségeit és a hátralévő időszak feladatait.
Végezetül: az így kialakult helyzetben a délszláv válság kezelésének a többletköltségeit a Belügyminisztérium és az érintett szervek közösen fogják kialakítani.
Szeretném még felhívni a képviselő úr figyelmét, hogy nem ez volt az egyetlen többletkiadás a Belügyminisztériumon belül, hiszen a súlyos ár- és belvízi helyzet mind a Belügyminisztérium, mind a kormányzat költségvetését erősen megterhelte.
Mindezek figyelembevételével kérem a képviselő urat, fogadja el válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi