BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Én magam is - mint a költségvetési bizottság tagja, mint országgyűlési képviselő - nyomon követtem a történteket. Jelen voltam az alkotmányügyi bizottság ülésén, láttam, hogy a kormány előterjesztése egyértelműen koherenciazavar kiküszöbölésére irányul, hiszen az Országgyűlés Házszabálya szerint egy törvénybe nem kerülhet olyan rendelkezés, amely más törvénnyel vagy az alkotmánnyal ellentétes. Láttuk, olvastuk, hogy a kormánynak tegnap délelőtt még az volt a véleménye, hogy azt a módosító javaslat folytán előállt rendelkezést, amely alkotmányellenes, az önkormányzati törvénnyel ellentétes, ki kell venni egy zárószavazás előtti módosító javaslattal a törvényből.
Eltelt egy nap, 24 óra ma délelőttig, és kiderült, hogy a kormány álláspontja megváltozott. Jó lenne hallani... - az alkotmányügyi bizottság mai ülésén arra a képviselői kérdésre, hogy mi történt tegnap óta, a kormány részéről jelen lévő köztisztviselő nem kívánt válaszolni. Megértem őt, egy köztisztviselő nincs abban a helyzetben, hogy egy ilyen kényes politikai kérdésben nyilatkozzék. Jó lenne hallani, hogy a kormány részéről a pénzügyminiszter úr vagy az államtitkára - aki aláírta azt az előterjesztést, mely szerint alkotmányellenesnek tekintik ezt a rendelkezést - vajon milyen alapon vonta vissza ezt a javaslatát. Vagy esetleg az igazságügy-miniszter asszony nyilatkozzék a Ház előtt, hogy lehet, hogy ami hétfőn alkotmányellenes, az kedden már alkotmányos.
(17.50)
Ilyen gyorsan változik a kormány álláspontja abban a kérdésben, hogy mi alkotmányos és mi nem? Őszintén szólva engem ez nem lep meg feltétlenül, de jó lenne, ha a kormány jelen lévő tagjai nyilatkoznának arról, hogy hogyan viszonyul a Fidesz vezette kormány a Magyar Köztársaság alkotmányához. Ez a kérdés ennél a módosító javaslatnál, és nem kevesebb.
Arra kérem a kormány jelen lévő tagjait, hogy tegyenek egyértelmű nyilatkozatot ebben a kérdésben, és arra kérek valamennyi jelen lévő képviselőt, hogy a 8. számú módosító javaslatot - amit eredetileg az előterjesztő nyújtott be, hogy kiküszöbölje a költségvetésből az alkotmányellenes mozzanatot, amit az előterjesztő visszavont, és az alkotmányügyi bizottság ülésén Avarkeszi Dezső képviselő úr volt szíves fenntartani - szavazatukkal támogassák, hogy ne szülessen alkotmányellenes rendelkezést tartalmazó költségvetés.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az SZDSZ és az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi