DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az ajánlás 8. pontjában szereplő módosító indítványhoz kívánok hozzászólni.
Ezt a módosító javaslatot eredetileg az előterjesztő nyújtotta be, ám az alkotmányügyi bizottság mai ülésén az előterjesztő ezt visszavonta, ezért voltam kénytelen én fenntartani a javaslatot. Nem véletlenül nyújtotta be az előterjesztő ezt a módosító indítványt, hiszen a módosító javaslatokról történő szavazásnál a parlament kis többséggel elfogadta azt a 225. számú módosító javaslatot, amelyet a kormány egyébként nem támogatott.
A következőt írta indoklásában az előterjesztő: "Az elfogadott 225. számú módosító javaslat ellentétes mind a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 64. §-ának (1), (4) és (5) bekezdésével, mind az alkotmány 44/A. és 44/C. §-ának rendelkezéseivel. Az Ötv. ugyanis a kerületi és a fővárosi önkormányzatokat osztotta meg, illetve a forrás megosztásának jogát, a rendeletalkotás hatáskörét kizárólag a Fővárosi Közgyűléshez telepítette. Ezentúl az alkotmány előbbi rendelkezései alapján a helyi képviselő-testület rendeletalkotási jogköre az önkormányzati alapjogok közé tartozik, amelyek csak a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatarányával elfogadott törvényben korlátozhatók."
December 18-án Varga Mihály államtitkár úr aláírta ezt az indokolást, december 20-án az alkotmányügyi bizottság ülésén az előterjesztő képviselője ezzel egyetértett, majd ma - érdemi indoklás nélkül - visszavonták. Ezért tartottam fenn. Nagyon kérem, hogy ezt a javaslatot - mivel valóban koherenciazavart, alkotmányellenességet küszöböl ki - a tisztelt Ház támogatni szíveskedjen.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi