DR. EÖRSI MÁTYÁS

Full text search

DR. EÖRSI MÁTYÁS
DR. EÖRSI MÁTYÁS (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Előrebocsátom, hogy nem kifogásolom, hogy a miniszterelnök úr részt vett Tudjman horvát elnök temetésén, és nemcsak a kegyelet okán nem, hanem azért sem, mert Horvátország szomszédunk, és fontos partner számunkra.
(13.40)
Ami meghökkentő volt azonban, ami a miniszterelnök úr szavaiból kicsengett, az az erős rokonszenv Tudjman volt horvát elnök úr iránt. Én nem kifogásolom azt a mondatát a miniszterelnök úrnak, hogy Tudjman úr története egy tipikus közép-európai történet, bár nem hiszem, hogy minden közép-európainak szükségszerű volt egyszerre kommunistának és nacionalistának lennie.
Ami igazából meghökkentő volt, az a miniszterelnök úr rokonszenve a tudjmani erős nemzetállam iránt. És nemcsak azért, mert az erős nemzetállam eszméje ma már Európában nem egy igen modernnek tekinthető eszme, hanem azért sem, mert Tudjman úr esetében az erős nemzetállam magában foglalta azt is, hogy Tudjman úr katonai eszközökkel törekedett Bosznia-Hercegovina feldarabolására és ilyen módon területek szerzésére. De azért sem, mert Tudjman elnök úr - lehet mondani - igencsak mostohán bánik az ottani kisebbségekkel, elsősorban a szerb kisebbségekkel, nem teszi lehetővé azt, hogy a mai Horvátország területén élő szerb kisebbségek szülőföldjükre hazatelepüljenek.
A miniszterelnök úr nyáron azt mondta horvátországi látogatása kapcsán, hogy Magyarország azonos filozófiát vall Horvátországgal. Ez is igencsak meghökkentő kijelentés volt, és ebben nem a legfontosabb érvem az, amit a NATO-tagságunkkal kapcsolatban, az Európai Unióba törekvésünkkel kapcsolatban többször kifejtettünk, hogy ez az azonos értékeken alapszik. Nos, ez a NATO és Európai Unió egészen más értékeket vall, mint, mondjuk, a tudjmani Horvátország. Tehát nem ez a legfontosabb érv, hanem az, hogy nekem meggyőződésem, hogy Magyarországnak egy egészen más filozófiát kell vallania, mint ez az igen autokratikus, kemény tudjmani Horvátország. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Kérem, miniszterelnök úr, cáfolja ezt az azonos filozófiát.
Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi