DR. LENTNER CSABA

Full text search

DR. LENTNER CSABA
DR. LENTNER CSABA (MIÉP): Köszönöm a szót, elnök úr. Vastagh Pál képviselő úr felszólalása kapcsán ígértem, hogy két tartalmi észrevételt szeretnék tenni.
A másik dolog, amit ön említett, a vagyoni károkozás mértéke. Én a költségvetés részére be nem fizetett vámtételek, illetve az olajszőkítésből fakadó kár mértékét ezer milliárd forintos nagyságrendre becsültem. Ezt az állításomat tulajdonképpen egy civil szervezet is alátámasztja, amely 1995-ig bezárólag, részletes szakmai számításokkal bizonylatolva, 823 milliárd forintra teszi ezt a károkozást. Én azt hiszem, hogy az ezer milliárddal tízéves időszakra vonatkoztatva még alá is becsültem.
A másik dolog, amit itt ebben a tárgykörben szeretnék említeni: ön, képviselő úr, a vagyoni károkozás mértékét, véleményem szerint helytelenül, a bruttó hazai termék adataiból próbálja meg levezetni. A bizottsági ülésen is, amikor Dunai Imre volt miniszter úr meghallgatása folyt, utaltam arra, hogy ezt nem a bruttó hazai termékből, tehát a jövedelemmutatóból kell levezetni, hanem a forgalmi mutatókból. Ha tehát a forgalmi adatokból vezetjük le, sajnos pont az a probléma, hogy így a költségvetésnek be nem fizetett ezer milliárdos tétel a hivatalos nemzeti jövedelemben, bruttó hazai termékben nem jelenik meg. Ez tulajdonképpen a feketegazdaság szférája.
(17.20)
Az tehát, hogy a károkozást így próbáljuk alábecsülni, nem hiszem, hogy szerencsés, de képviselő úr, ön is ott volt azon a bizottsági ülésen, ahol testületileg felkértük a VPOP-t, hogy a károkozás mértékére vonatkozóan ők is végezzenek számítást. Ezt a VPOP vezetője megígérte, ez folyamatban van.
A mérték tehát mindenképpen nagy. Azok a milliárdok, amelyek nem kerültek befizetésre, most bizony jólesnének az árvízkárosultaknak vagy a mezőgazdasági termelőknek.
Köszönöm. (Dr. Veres János: Ez a demagógia! - Taps a MIÉP padsoraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi