FARKAS IMRE

Full text search

FARKAS IMRE
FARKAS IMRE (MSZP): Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Közel két éve tettem fel ezt a kérdést a munkaerő-kereskedelemmel kapcsolatban. Úgy érzem, sajnos máig aktuális.
Nap mint nap azt lehet tapasztalni Szolnok megye útjain, és máshol is, hogy a munkaerőt autóbusszal szállítják egyik munkahelyről a másikra. Manapság a cégek jelentős része már abszolút nem alkalmaz dolgozókat, hanem közvetített munkaerőket alkalmaz.
Mi ennek az új megoldásnak a lényege? Mindenekelőtt az, hogy a munkáltatónak semmiféle kötelezettsége nincs, hiszen egy ügynök, egy vállalkozó alkalmazza a dolgozókat, aki velük a leggyakoribb esetben semmiféle munkaszerződést nem köt; vagy pedig akkor köt munkaszerződést, amikor valamilyen munkaügyi ellenőrzésre sor kerül, s ez gyakorlatilag egy látszatszerződés. Természetesen ilyen viszonyok között szó sem lehet kollektív szerződésről és más egyéb olyan jogról, ami egyébként a munkavállalókat megilleti.
Mi történik egy-egy ellenőrzés alkalmával? Az történik, hogy kiderül, nincs meg az adott dolgozók munkáltatója, az a munkáltató a másik megyében van. Ha a munkaügyi ellenőrzéskor netán megkeresik ezt a munkáltatót, akkor kiderül róla, hogy gyakorlatilag semmiféle szerződéssel nem rendelkezik a dolgozókat illetően. Amennyiben mégiscsak rátalálnak arra, hogy probléma van nála, elindul vele szemben egy bírósági eljárás. A legtöbbször megfellebbezi az eljárást, az évekig folyik, s közben alkalmazza a dolgozókat. Amennyiben mégis születik egy jogerős bírói végzés, akkor kiderül, hogy ez a munkáltató semmiféle büntetést nem tud kifizetni, mert olyan cége van, amelynél erre abszolút semmi fedezet nincs.
Az eljárás tovább folyik, gyakorlatilag megszűnik; és közben ennek a vállalkozónak a felesége átveszi a dolgozókat, és máris (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) szabálytalanul alkalmazza őket tovább. Mit tesznek ennek az állapotnak a megszüntetése érdekében? (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi