DR. KELEMEN ANDRÁS

Full text search

DR. KELEMEN ANDRÁS
DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Magyar Állandó Értekezlet legutóbbi, december 13-14-i ülése felfokozott érdeklődés és csapkodó indulatok jegyében gyűlt össze. Érhető, hiszen ezúttal nem csupán a zárónyilatkozat tartalma volt a megbeszélés tétje, hanem a szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvényjavaslat is.
Mi tagadás, magam is bizonytalan érzésekkel érkeztem, a törvénytervezet ugyanis két alapvető kérdésre nem ad választ: az egyik a magyar állampolgárság lehetőségének kérdése, a másik a schengeni esetleges vasfüggönyé. Éppen ezért volt helyénvaló, hogy a miniszterelnök úr mindjárt a tárgyalás elején tisztázta: egyrészt a kettős állampolgárság lehetőségét nem zárja el a határon túli véreink elől ez a törvényszöveg, mert ahol ez nem jár a kisebbségi magyarságnak okozott hátránnyal, ott kétoldalú megállapodásokkal erre lehetőséget lát a továbbiakban is; másrészt a schengeni határzár áthidalható, és a magyar kormány át is kívánja hidalni olyan nemzeti vízummal, mely legalább a Magyarországra való beutazást az EU-tagság után is akadálytalanná teszi a tőlünk leválasztott magyaroknak.
Ezekkel az előfeltételekkel ugyanis mindjárt más környezetbe kerül a törvény, mely olyan jogosultságokat, kedvezményeket és támogatásokat foglal össze, amelyek révén a határainkon kívül rekedt magyar érezheti a magyar állam törődését, amikor szülőföldjén magyarként kíván fennmaradni, ugyanakkor azonban tarthatja is a kapcsolatot a maradék országban élő nemzettársaival. Ezt jelenti például az egyik oldalról az anyanyelvű oktatás támogatása, valamint az oktatási támogatás, nevelési segély kiterjesztése a határon túli magyar családokra, a másik oldalról pedig az utazási kedvezmények - mint amilyen a diák- és pedagógusigazolvány - kiterjesztése rájuk. Ezt kívántam korábban megfogalmazni abban a közoktatási törvénymódosító javaslatomban, amely most ebbe a törvényszövegbe több elemével be is került.
A gazdasági vállalkozások és az itthoni munkavállalás támogatása pedig végső fokon a magyar gazdaság megerősödését szolgálja itt is és ott is. Elhangzanak persze hamis felhangok is, egyesek etnobizniszt, sőt etnokorrupciót emlegetnek, és e szörnyszülött szavak arra céloznak, hogy kívánt állapottá válhat magyarnak lenni e földön. Tényleg szokatlan dolog ez, különösen Trianon óta, amikortól a magyarsághoz tartozás mindig hátrányt jelentett; amióta az államhatalmilag irányított magyartalanítás minden eszközét kipróbálták nemzetünk testén.
Egyeseknek szokatlan, elfogadhatatlan belerévedni abba, hogy némi szerény előnnyel járhat, ha valaki szülőföldjén magyarként él, és netán egyszer csak megérzi a magyar állam gondoskodását is. Ilyenkor jön az az érv, hogy a magyarországi adófizető terheiből segítjük a más országban lakókat; de vajon - kérdezem, képviselőtársaim - tényleg egyoldalú-e ez a támogatás. Talán nem látható, de érezhető, hogy mit adott térségünk biztonságának az a tény, hogy a szomszéd államokbeli magyarok mindvégig szigorúan törvényes eszközökkel szálltak szembe az őket megrokkantó tisztességtelen, sőt erőszakos eszközöket használó uralommal; hogy önzetlenül támogatták az anyaország euro-atlanti integrációját; hogy munkaerejükkel és szellemi teljesítményükkel hozzájárultak az önkény utáni Magyarország felépítéséhez; hogy pótolták és pótolják fogyatkozó népünket, miközben zokszó nélkül tűrik a hazai hivatalok fura urainak eddigi szemléletét, amely szerint ők éppoly idegenek, mint a harmadik világ bevándorlói. Ők hozzájárultak országunk térségbeli biztonságához, s most mi az elkészítendő törvénnyel hozzájárulunk az ő biztonságukhoz ott, ahol élnek.
Így épít közösséget ez a törvényjavaslat azzal, hogy végre jogviszonyt teremt magyar és magyar között. Így telítődik meg tartalommal az a törekvés, amit olyan korán, de olyan lényeglátóan hirdetett meg Antall József, amikor miniszterelnökként kijelentette, hogy szívében minden magyar összetartozik, éljen határon belül vagy kívül. Valójában én ezt tekintem a nemzet békés újraegyesítésének erőszakmentesen és szomszédainknak éppúgy hasznára, mint magunknak, de azt hiszem, ezt nem is kell magyarázni a romlatlan szívű embereknek, azoknak, akik a romániai forradalom első hírére szájuktól vonták meg a falatot, hogy segítsenek; akik életüket kockáztatták a segélyszállítmányok célba juttatásakor. Erre az összetartozás-érzésre, erre a felebaráti szeretetre igenis építhetjük térségünk jövőjét.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MDF és a Fidesz soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi