DR. MATOLCSY GYÖRGY

Full text search

DR. MATOLCSY GYÖRGY
DR. MATOLCSY GYÖRGY gazdasági miniszter: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azért kértem szót, hogy egy ünnepi időszakban egy ünnepi beszámolót fogalmazzak meg a tisztelt Ház részére arról, hogy jó hírünk van a lakáspiac, jó hírünk van (Dr. Kis Zoltán: Na! Lemond a kormány?) a bérlakások építésének a területén.
1989-ben épült - a mostani évet leszámítva - Magyarországon utoljára államilag támogatott bérlakás. Ezt követően egy gyors privatizáció történt, majd 2000. július 1-jétől elindult az államilag támogatott bérlakásprogram Magyarországon. Több mint negyven önkormányzat kapott már eddig és ebben az évben támogatást ahhoz, hogy bérlakásokat hozzon létre.
Hogy miért fontos ez? Önök nyilvánvalóan tudják, de hadd emlékeztessek arra, hogy Magyarországon a bérlakásállomány a teljes 4 millió 50 ezer lakásból legfeljebb 8 százalék, Nyugat-Európában ez átlagosan 30 százalék felett van, Németországban 45 százalék, Dániában 40 százalék. Ha 1948-ban nem szűntek volna meg a magánbérlakások, akkor egész más helyzetben lennénk, de így ez a 8 százalék rendkívül alacsony.
Örvendetes, hogy megindult és óriási érdeklődéssel lendületesen megy előre a bérlakásépítés. Eddig három fordulóban összesen 1500 új lakás építése indult meg. Azt gondolom, nagyon érdekes, hogy a nyertes önkormányzatok között vannak igazán nagyok: Miskolc, Debrecen, Szeged, Pécs; holnapután kerül sor Pécsett a bérlakások alapkőletételére, Kaposváron történt meg az első alapkőletétel, és múlt hét végén Zalaegerszegen már átadásra is került a két első bérlakásház.
(13.20)
Megmondom őszintén, tisztelt képviselő hölgyek és urak, hogy nem gondoltam volna, hogy olyan nagy örömmel és lelkesedéssel foglalják el a fiatal családok a két nagy bérlakásház 96 lakását, de amikor láttuk az első, 8 hónapos kisgyermekkel bevonulni az egyik családot, akkor azt gondolom, egészen nyilvánvaló, hogy ez jó irány, és ezt folytatnunk kell.
A több mint 1500 új bérlakás közül mintegy 45 százalék meglevő önkormányzati ingatlanok átalakítása. Gondoljuk el, hogy mennyi olyan önkormányzati ingatlan van, amely vagy egyáltalán nem hasznosul, vagy laktanya vagy más olyan ingatlan, amiből így most bérlakások jönnek létre. Mintegy másik 45 százalék új építés, és 10 százaléka az új bérlakásoknak vásárolt. Azt gondolom, ez pontosan mutatja, hogy egy olyan ingatlancsoportot mozgat meg ez a program, amelyikből egyébként nem lett volna lakás.
Nagyon fontos az is, hogy az épített új, államilag támogatott bérlakások nagyon széles körben találnak gazdára, tehát az új bérlők között fiatal családok is vannak, gyermekes családok vannak, pályakezdők vannak, olyan idős házaspárok és idős emberek vannak, akik szerettek volna kiköltözni a korábbi drága lakásukból, és így olcsóbb bérű bérlakásba mennek. 5 millió forint az átlagos építési költség, az első 40 önkormányzat esetében ennek átlagosan 64 százalékát fedezi az állami támogatás.
A program beindult, sikeresen folyik, jelenleg több mint 40 önkormányzat bérlakásprogramra vonatkozó pályázata áll elbírálás alatt a Gazdasági Minisztériumban. Reményeink szerint még ezen a héten, karácsony előtt el tudjuk bírálni a pályázatok negyedik fordulóját.
A kormány július 1-jétől 2 milliárd forintot szavazott meg bérlakásépítésre, és ezt háromszor emelte 6,5 milliárd forintra, és a 60 százalékos előkötelezettség-vállalási lehetőséggel együtt 9-10 milliárd forint áll idén rendelkezésre arra, hogy bérlakások építését elindítsuk. Azt gondolom, ez egy nagyon jó hír, és ezzel együtt 3-4 ezer új bérlakás építése indulhat meg idén Magyarországon. A program jövőre folytatódik, és arra kérem a képviselő hölgyeket és urakat, hogy továbbra is támogassák ezt a programot.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban és a MIÉP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi