KÉKKŐI ZOLTÁN

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN
KÉKKŐI ZOLTÁN (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ha az emberiség gazdaságtörténetét vizsgáljuk, azt tapasztaljuk, hogy mindenféle zsarnokság és diktatúra ellen a földjét művelő és állattenyésztéssel foglalkozó parasztság tudott a legtovább szembeszegülni.
Az, hogy hazánk a tatárdúlás után újraéledt, valamint átvészelte a 150 éves török hódoltságot, szintén a földhöz kötött és a földből élő parasztságnak volt köszönhető. Ez talán érthető is, hiszen ez az a réteg, amely szorgalmával és kitartásával egy talpalatnyi földterületen is, amit tőle elvenni korábban még senki sem tudott, meg tudja termelni az élet fenntartásához és továbbviteléhez szükséges dolgokat.
Mindezek ellenére a XX. század első felétől kezdődött kommunizmus volt az a hatalom, amely gyilkos módszereivel ezt a kis földet is kihúzta a parasztok lába alól. Pedig hazánknak már a századfordulótól kezdve voltak olyan szövetkezeti kezdeményezései, amelyek nagyon sokat segítettek azokon a rétegeken, amelyeknek küzdeniük kellett az uzsorakamatokkal és a legkíméletlenebb kizsákmányolásokkal. Így születtek meg a századforduló elején minisztériumi kezdeményezéssel a takarékpénztárak. Viszont talán nincs Magyarországon olyan család, amelynek valamelyik tagja orosz fogságban ne tapasztalhatta volna meg azt a kolhoz- és szovhozrendszert, amelynek köszönhetően sikerült az addig Európa éléskamrájának nevezett Ukrajna termékeny területén sok millió ember éhhalálát okozni; csak így tudták a parasztság erejét megtörni.
Hazánkban, mint az köztudomású, szintén gyilkos módszerekkel kényszerítették be parasztságunkat a téeszekbe. Ezekben a magyar nép számára idegen, szovjet módon, munkaegységekre dolgoztak. Ennek következtében a téeszek első idejében sok helyen volt rá példa, hogy végelszámoláskor még a tagoknak kellett megfizetnie a téeszek felgyülemlett adósságát. Ha nem akartak éhen halni, kénytelenek voltak a magyar nép lelkiségétől teljesen idegen lopáshoz és csaláshoz folyamodni. Erre inkább illik a "megélhetési bűnözés" elnevezés, amelyet egy korábbi miniszterünk gyakran használt. Ez a Szovjetunióban a társadalom minden rétegének életeleme lett. A volt magyar hadifoglyok láthatták a földben visszahagyott termékeket, amelyek azért maradtak ott, hogy télen legyen mit enniük, és ne haljon éhen a család.
Tisztelt Képviselőtársaim! Érdekességként elmondom egy móri parasztember néhány mondatba sűrített véleményét az akkori téeszekről és állami gazdaságokról. (Dr. Kis Zoltán közbeszólása.) Ez a következőképpen hangzott: "A téeszekben a munka egységes, a fizetés kétséges. (Szórványos taps az FKGP soraiban.) Az állami gazdaságokban a munka norma, a fizetés forma." Ezt egy kocsmában jelentette ki, ahol a spiclirendszer a hatóságok felé továbbította, és a hatvan éven felüli móri paraszt bácsinak négy évet kellett leülnie Kádár börtöneiben, mert lázított a téeszesítés ellen.
Nem kívánom részletezni az akkori magyar helyzetet, amin csak az a honi zsenialitás enyhített, amelyikkel engedélyezték egy talpalatnyi föld, az úgynevezett háztáji gazdaság megművelését. Ez tette lehetővé, hogy a téeszrendszer 1990-ig fennmaradhatott, bár a parasztság részére csak a nehéz továbbélést biztosította. A rendszerváltás után az addigi téeszvezetők egyszerre nem a tőkét döntötték, hanem átformálódtak annak gyűjtésére. Így állt elő az a helyzet, hogy az elkobzott földek és ingóságok kárpótlására hozott törvény sem érhette el azt a célt, amit el kellett volna érnie. Ezért van az, hogy a rendszerváltozás után tíz esztendővel is nehéz problémákat kell megoldani, ha azt akarjuk, hogy ez a negyvenöt évig tartó visszás állapot valamiképpen nyugvópontra jusson.
Ezért kívánta most a Független Kisgazdapárt benyújtott javaslataival elérni, hogy az új szövetkezeti mozgalom egész más utakon indulhasson el. Ehhez viszont szükséges a gazdasági egyensúly, ami alapot teremt az új irányzat elkezdéséhez.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz és az FKGP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi