KOVÁCS LÁSZLÓ

Full text search

KOVÁCS LÁSZLÓ
KOVÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Még néhány nap és elbúcsúztatjuk a XX. századot, amely két világháborút zúdított hazánkra. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Meg a komcsikat!) Nekünk a XX. század az ország nagyobbik részének elvesztését, eltiport forradalmakat, idegen megszállókat jelentett, amelyben csak pillanatokra élvezhettük a szabadságot, a demokráciát, és hosszú évtizedeken át szenvedtük ezek hiányát. Hazánk ma független, demokratikus rendszerű és fejlett ország, biztonságunkat a világ legerősebb védelmi rendszere garantálja.
(14.10)
Országunk néhány éven belül az Európai Uniónak is tagja lesz. Csatlakozásunk egyrészt kiteljesíti és visszafordíthatatlanná teszi a rendszerváltozást, másrészt bizonyos értelemben új honfoglalást is jelent Európa legfejlettebb demokratikus országainak oldalán. (Rogán Antal: A rendszerváltás nem szerves folytatása az előző negyven évnek!) Ennek történelmi jelentősége, országunk, nemzetünk jövőjére gyakorolt kedvező hatása Szent István ezer évvel ezelőtti államalapításához, a keresztény Európába történt beilleszkedésünkhöz mérhető. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Istentagadó MSZP!)
Ha most, a XXI. század küszöbén visszatekintünk az ezeréves útra, büszkék lehetünk megmaradásunkra, eredményeinkre. A megtett úthoz, a leküzdött nehézségekhez képest szinte gyerekjátéknak tűnik a hátralévő lépések megtétele. S ami oly ritkán adatott meg államiságunk ezer éve alatt: most döntően tőlünk függ, mire jutunk. Csatlakozásunk az Európai Unióhoz nem szervezeti kérdés. Lényegét tekintve több, mint különféle követelmények formai teljesítése. Egy értékrendhez, egy gondolkodásmódhoz, egy politikai kultúrához, egy hatalomgyakorlási stílushoz is igazodnunk kell, hasonlóan ahhoz, ahogy azt államalapító királyunknak végig kellett vinnie. (Rogán Antal: Ne hasonlítsd magad!) A mindenkori kormánynak a demokrácia, a jogállamiság konkrét szabályain túl annak szellemiségével is azonosulnia kell. Tudomásul kell vennie, hogy a politikai ellenfél nem ellenség, akit le kell gázolnia. A parlament szerepét nem korlátozni kell, hanem még inkább kibontakoztatni. (Tirts Tamás: Bővítjük egyfolytában!) Az ország házát nem szabad a pártok közötti gyűlölködés fórumává zülleszteni, hanem a kormány és az ellenzék közötti olyan vita színterévé kell tenni, amely az ország javát szolgálja.
Mi, szocialisták másképp értékeljük az ország helyzetét, másképp érzékeljük az emberek hangulatát, mint a kormányoldal. Más értékrend alapján akarjuk alakítani az ország, a nemzet sorsát. Ez így természetes, hiszen ez a többpártrendszer, a parlamenti demokrácia lényege. Mi úgy látjuk, hogy Magyarországon növekszik a különbség a tehetős kisebbség és a nehezen élő többség között. Úgy látjuk, hogy nem a polgárosodás, inkább a lecsúszás, az elszegényedés gyorsul. Azt tapasztaljuk, hogy országunk nemzetközi megítélését nem a mi kormányt bíráló - azaz nem a magyar emberek teljesítményét lebecsülő, hanem a kormányt bíráló - nyilatkozataink, hanem a bírálatunk alapját képező valóság rontja.
Mi nem a kormányoldal különféle botrányainak hullámain akarunk választást nyerni, hanem azzal, hogy az ország javát jobban szolgáló megoldásokat kínálunk a választóknak. Meg akarjuk állítani a lecsúszást, az elszegényedést. Esélyt akarunk teremteni mindenkinek, de különösen azoknak, akik nehezen élnek, akik a maguk erejéből nem tudnak boldogulni. Nagyobb figyelmet, több támogatást akarunk a vidéknek; több pénzt az egészségügynek (Gyürk András: Bokros-csomag!), hogy az ott dolgozóknak ne kelljen tüntetniük, hogy legyen miből és legyen mivel gyógyítaniuk. Több pénzt akarunk az esélyek kiegyenlítése szempontjából döntő fontosságú oktatásnak, a közművelődésnek, hogy ne kelljen tiltakozniuk a pedagógusoknak vagy a közgyűjteményi dolgozóknak.
Tisztelt Ház! Mi tisztességes versenyt kínálunk a kormányoldalnak, tisztességes versenyt kínálunk valamennyi pártnak. A közvélemény-kutatások adatai bizonyítják, hogy ajánlatunk alapja nem a gyengeség, sokkal inkább politikánk erős támogatottsága. Legyen a pártok közötti verseny célja az ország felemelése, az emberek sorsának jobbítása. Szóljon erről a választásokig hátralévő alig több mint egy esztendő. Ha ebben megegyezünk, a verseny nyertese a nemzet, valamennyi honfitársunk lesz. Mi azt akarjuk, hogy a jövő Magyarországa legyen mindannyiunké. Szeretnénk, ha erre irányuló erőfeszítéseink a másik oldalon, ha nem is egyetértésre, de legalább megértésre találnának, mert ez lenne méltó az új évszázadhoz, az új évezredhez.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi