ORBÁN VIKTOR

Full text search

ORBÁN VIKTOR
ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Hölgyeim és Uraim! Valóban itt az alkalom, hogy a néhány részletkérdésben fennmaradt különvélemény ellenére - úgy tűnik, talán néhány fontosabb kérdésben még mindig létező véleménykülönbség ellenére is - annak örülhessünk, hogy egy törvény megalkotásához szükséges közös szándék mintha meglenne. Szerintem ez egy szép és felemelő pillanat lehet majd a Magyar Országgyűlés történetében, amikor az ön által most megidézett tanácskozás eredményeképpen a későbbiekben beterjesztett törvényjavaslatról a tisztelt Ház szavaz, és megalkotja a határon túli magyarokról szóló törvényt.
Sokan érezhetjük akkor majd úgy, hogy hosszú-hosszú évek - a nálam korosabbak azt gondolhatják, hogy hosszú évtizedek, és talán vannak olyan idősek, a nagyszüleink, akik úgy gondolják, hogy egy egész élet - munkája sem volt hiábavaló, amikor segítettek abban, hogy az anyaország, Magyarország olyan szellemi és lelki állapotban maradjon, hogy ha egyszer megadatik a lehetőség, hogy ismét közösséget vállaljon a határon túli magyarokkal, akkor készen álljon erre és valóban meg is tegye. Szeretném önnek azt elmondani, hogy Magyarország ma ilyen állapotban van. Nehéz volt a mögöttünk hagyott nyolcvan esztendő, a mögöttünk hagyott tíz év is, mégis azt kell mondanom, most itt a magyar kormány nevében mindenkinek szeretnének köszönetet mondani, értelmiségieknek és kétkezi munkásoknak, határon belülieknek és határon túliaknak azért, mert segítettek bennünket abban, hogy mi ma olyan magyarokként ülhessünk itt a parlament soraiban, és Magyarország olyan ország lehessen, amely amikor úgy tűnik, hogy kezd valamelyest kivilágosodni felette az ég, nem feledkezik el, hanem ellenkezőleg, közösséget vállal a határon túli magyarokkal, a határon túli magyarokért.
Szerintem ez szép tett, és nem szeretném, ha bárkiben az az érzés alakulna ki, hogy ezt a kormánypártok saját eredményüknek tudják be. Ez mindannyiunk közös eredménye, hosszú-hosszú évtizedek munkájának közös eredménye, ránk csak annyi maradt, az ezért járó elismerést azonban nem kell a parlamenti képviselőknek maguktól elhárítaniuk - üljenek akár ellenzéki, akár kormánypárti padsorokban -, hogy amikor elérkezett a kínálkozó pillanat, akkor azt közösen megragadhattuk.
Nagyon remélem, hogy úgy, ahogy a tanácskozás végén, valamifajta egyetértés csendült ki a szavakból, a törvény megalkotásakor is megmarad az egyetértés, és Magyarország ismét erősebb lesz egy olyan törvény segítségével, amely helyreállítja azt a természetes, lelki közösség után immáron jogi formában is létező közösséget, amely jó esélyeket tartogat mind a tizenöt millió magyar számára a következő évszázadban.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi