TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy válaszomban kicsit más megközelítést alkalmazzak. Nem az SZDSZ mint párt szempontjából fogom ezt a kérdést megközelíteni, hogy milyen javaslatokat nyújtottak be, és nem az állami költségvetés szempontjából, hanem a magyar családok szempontjából. Szeretném önnek végigvezetni, hogy egy családon belül az unokától a nagyszülőig, a nagyapáig-nagymamáig ki milyen kedvezményben, ha úgy tetszik, tehercsökkenésben, adóteher-csökkenésben részesül.
Kezdjük a meg nem született gyermeknél. Most már tudjuk, hogy a meg nem született gyermeknél a fogantatás 91. napjától jár az adókedvezmény. (Bauer Tamás: Másról beszélsz!) Azt is tudjuk, hogy a szülő nő, illetve az eltartó a szülést követően gyedre, illetve gyesre jogosult. Ez is teljesen új eleme a rendszernek. A harmadik pedig, hogy most már az újszülött gyermek után, mindegy, hogy milyen családba születik, ha mondjuk, egy pedagógus házaspár családjába születik, akkor is újra alanyi jogon jár a családi pótlék. (Gyürk András: Így van!) És jár a kiegészítő családi pótlék is, ha egy bizonyos jövedelemszintet nem ér el.
De lépjünk tovább, nézzük tovább, hogy mit kap egy iskolás korú gyermek! Az első, amit kap, hogy a tankönyvek után a szülőknek most már nem kell megfizetni az áfát. Ezzel, ha igaz, csökken a tankönyvek ára. 2002-től adómentes iskolakezdési támogatást fog kapni minden iskolás korú gyermek, ennek mértéke tízezer forint/hó, ez 550 ezer családot érint.
Lépjünk tovább: a gyermek most már felsőoktatási intézményben tanul. Először is nem kell neki megfizetni a tandíjat, ami havonta 4-5 ezer forint megtakarítást jelent (Közbeszólás az SZDSZ soraiból: Kettőt! - Közbeszólások a Fidesz soraiból: Most már tízezer fölött!), ha úgy tetszik, most már tízezer forintot. Azonkívül most már 60 ezer diák élt a diákhitel nyújtotta kedvezménnyel, ami számára havonta 10-21 ezer forint kedvezményt jelent.
Lépjünk tovább! Mit jelent egy családon belül az eltartónak az új adórendszer? Először is jelenti a családi adókedvezményt, amely két gyermek esetében már havi nyolcezer forintot, három gyermek esetében már havi harmincezer forintot jelenthet. Ugyanez 2002-ben, ha csak az adótábla sávváltozását nézzük meg, a sáv 480-ról 600 ezerre változik, ami azt jelenti egy minimálbért kapó dolgozónak, hogy havonta csak azért, mert az adósáv határa változik, ezer forinttal többet kap a borítékjába. De ha mondjuk, az átlagbérrel egyenlő a jövedelme, akkor ez az arány egymillió forint fölött már több mint havi kétezer forint többletet jelent a zsebébe.
De lépjünk tovább: ennek az eltartónak otthont kell teremteni, lakást kell biztosítani a családjának. Ez mit jelent? Először is azt jelenti - és ez is 1998-tól van -, hogy visszakap 400 ezer forint áfát. Azt jelenti ettől az évtől, hogy az új lakások után a lakáshitel-törlesztésekre 40 százalék adókedvezményt tud igénybe venni, a következő évtől pedig a használt lakás vásárlása esetén is a hitel törlesztésére 40 százalék adókedvezményt tud igénybe venni. Ez egy adott családon belül néhány ezer forinttól egészen húszezer forintig is terjedhet, attól függően, hogy a családnak mennyi a jövedelme.
Végül, de nem utolsósorban beszéljünk természetesen a nagyszülőkről, a nagyapákról, akik a jövő évtől, ha jövedelemhez jutnak, nem a nyugdíjukkal együtt adóznak, hanem az első kulcstól, tehát a 20 százalékos kulcstól kell hogy adózzanak. Ez egyébként 345 ezer nyugdíjast fog érinteni, 345 ezer nyugdíjasnak fog többet jelenteni a zsebében, ha a nyugdíja mellett jövedelemhez jut.
(14.40)
Tisztelt Képviselő Úr! Tehát az a javaslatom, hogy adjuk össze ezeket a számokat, ne százalékosan, hanem családonként. Ezt a családok meg is teszik, és az én kérdésemre a választ ők minden bizonnyal el fogják fogadni. Nincsenek illúzióim a tekintetben, hogy a válaszomat ön hogyan fogja majd lereagálni, hiszen ebben a félévben ezt a kérdést az SZDSZ körülbelül tizedjére teszi föl a Fidesznek. Én azt gondolom, erre a társadalomnak kell válaszolni, és nem önnek.
Köszönöm szépen. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból: Úgy van! - Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi