DR. HENDE CSABA

Full text search

DR. HENDE CSABA
DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A polgári kormány eltökélt a tekintetben, hogy a kommunista diktatúrák áldozatainak sorsán, életén kézzelfogható módon úgy javítson, hogy az méltó legyen az általuk elszenvedett sérelmek nagyságához.
A képviselő úr kérdésében foglalt célok megegyeznek a kormány álláspontjával. Tájékoztatom a képviselő urat, hogy a kérdésében megjelölt személyek mindegyike részesült már valamilyen juttatásban. Az ötvenes évek munkaszolgálatosai a munkaszolgálatuk időtartamától függően eltérő mértékű nyugdíj-kiegészítésben részesülnek. A hadiözvegyek és hadiárvák a hadigondozásról szóló törvény alapján egy összegű kompenzációhoz jutnak, illetve hadigondozási járadékot kapnak.
A három éven aluli szabadságelvonást elszenvedett személyek, illetve hozzátartozóik szintén eltérő mértékű nyugdíj-kiegészítésben, valamint kárpótlásban részesülnek, illetve részesültek. A három évet meghaladó, tehát tartós időtartamú szabadságelvonást szenvedettek részére járó juttatásról rendelkező 2000. évi, tehát e kormány által meghozott 267. számú kormányrendelet alapján juttatásra jogosult személyek jelentős havi ellátást kapnak: aki legalább három évet volt, annak havi 20 ezer, legalább öt év esetében 30 ezer, tíz év felett 40 ezer, és halálos ítélet esetében - melyet ugye nem hajtottak végre - havi 50 ezer forint nyugdíj-kiegészítés jár.
(15.30)
A Felvidékről kitelepítettek jóvátételének kérdését a kormány egy új koncepció alapján újragondolja, és ennek megfelelően megtesszük a normaszöveg kidolgozásához szükséges további lépéseket.
Emlékeztetem önt arra, hogy törvényben rehabilitáltuk az '56-os forradalom utáni megtorlásban koholt köztörvényes vádak alapján, ám valójában politikai és forradalmi cselekményeik következtében elítélt személyeket, és semmissé nyilvánította az Országgyűlés törvényeiben az őket sújtó megkülönböztetést. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) A tiszti nyilatkozat aláírói tekintetében újra felállítottuk a HM-ben a rehabilitációs bizottságot, amely erkölcsi kárpótlást nyújt.
Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi