BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Magyarországon - mint ezt ön is pontosan tudja - sajnos listavezetők a daganatos, rákos megbetegedések. Kevés olyan családot ismerek, amelynek környezetében ne fordult volna elő daganatos megbetegedés. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy a daganatos megbetegedések gyógyításánál mekkora jelentősége van a korai felismerésnek. A korai felismeréshez elkerülhetetlen, hogy rendelkezésre álljanak azok a modern berendezések, gyógyító eszközök, amelyek segítségével diagnosztizálható és ezáltal jó eséllyel gyógyítható a rák.
Nálunk szerencsésebb országokban az orvosok munkáját nagy számban segítik elő az említett modern berendezések. Ezek közé tartozik a daganatos betegségek korai felismerését forradalmi módon elősegítő pozitron emissziós tomográf. Szakemberek egybehangzó véleménye szerint a ma már hagyományosnak számító CT-k - computer tomográfok - és MRI-k nem tudják a PET színvonalát nyújtani. Mindezek ellenére Magyarországon egyetlen PET üzemel, Debrecenben. Bekerülési költsége 1,5-3 millió dollár közötti, éves üzemeltetése is több százezer dollár.
A daganatos betegek gyógyulási esélyeit elősegítő berendezés beszerzési és működtetési költségei valóban tetemesek. A jelenlegi kormánynak léteznek azonban olyan kiadásai, amelyek jóval több pénzt visznek el, véleményünk szerint kevésbé fontos cél érdekében. Számításaink szerint az Országimázs Központ éves költségvetéséből, a Fidesz-közeli Happy End Kft.-re költött pénzből négy, azaz négy darab pozitron emissziós tomográfot lehetne munkába állítani.
Mindezek alapján a következő kérdéseket szeretném feltenni miniszter úrnak. Mi az oka annak, hogy Magyarországon a riasztó statisztikák ellenére összesen egy darab pozitron emissziós tomográf üzemel? Szándékoznak-e a jövőben további pozitron emissziós tomográfokat üzembe helyezni? Egyetért ön azzal, hogy az egészséges embereknél nincs jobb országimázs?
Várom a válaszát. (Taps az SZDSZ és az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi