DR. MIKOLA ISTVÁN

Full text search

DR. MIKOLA ISTVÁN
DR. MIKOLA ISTVÁN egészségügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Egyetértek Béki Gabriellával, valóban nincs jobb országimázs az egészséges embernél. Ugyanakkor azt is szeretném elmondani - ha megengedi, továbbmegyek egy gondolattal -, hogy gazdasági fellendülés sincs egészséges ember nélkül. Nem sokkal a manhattani, New York-i nagy tragédia előtt a Világbank közzétett egy nagyon érdekes riportot, amiben szerepel egy mondat; a mondat úgy szól, hogy tudomásul kell venni, hogy a gazdasági prosperitás csak akkor tartható fenn, ha a humán erőforrás jó kondíciója rendelkezésre áll, és a gazdasági fellendülésnek 64 százalékban a humán erőforrás jó kondíciója az alapja. Tehát teljesen egyetértek a képviselő asszonnyal.
Ugyanakkor el kell mondjam, hogy a betegségmegelőzésnek nem technológiája a PET, a pozitron emissziós tomográfia. Ez egy csúcstechnológia, ami a daganatok diagnosztikájában és bizonyos terápiás megoldásokban rendkívül fontos.
A képviselő asszony kitért a nagy értékű képalkotó technológia terén lévő, ő úgy gondolja, visszásságokra. Szeretném elmondani, hogy ebben állunk a legjobban. Ennél sokkal nagyobb baj van a hagyományos radiológiai géppark területén, de idéznék néhány adatot. A modern képalkotó diagnosztikai berendezésekkel való ellátottság tekintetében Magyarország eléri, sőt meghaladja számos, hazánknál gazdaságilag jóval fejlettebb ország szintjét. Magyarországon egy MR-készülékre 250-500 ezer ember jut, hasonlóan Belgiumhoz, Dániához, Franciaországhoz, Luxemburghoz. Magyarországon már jelenleg is meghaladja az MR-ellátottság Kanada ellátottságát. Ezen a területen hovatovább inkább bizonyos abnormalitásokról kell beszélni, hiszen a csúcstechnológiában való érdekeltség elementáris, de igazán a befektetői szándék a hagyományos radiológiai géppark, képalkotó diagnosztika területén nem nagyon jelentkezik.
Az egy CT-re jutó lakosságszám 158 ezer Magyarországon, alig marad el Kanadától, de meghaladja az Egyesült Királyság szintjét. Tehát ezen a területen nem jött be az egészségügy katasztrófájának a demonstrálása.
Ami a PET-vizsgálatokat illeti: nagyon fontos, csúcstechnológiája az egészségügynek, rendkívül drága. A debreceni egyetemen létesült az első úgynevezett PET-centrum 1994-ben. 1994-ben csak 116 ilyen vizsgálat történt, 2000-ben már 1000, és 2001-ben több mint 1300 beteg vizsgálatát tudjuk elvégezni.
(15.20)
Az ideális vizsgálatszám 2500 lenne. Tehát egyetértek abban is képviselő asszonnyal, hogy további fejlesztéseket kell ezen a téren tenni. Máshol is fejlesztenünk kell, nem elég az egyetlenegy központ. Éppen ezért megszületett egy olyan döntés, ami egy új PET-centrum telepítésére vonatkozik. Ez nagyon sok pénzbe kerül, de 2003-ra befejeződik ez a program, ez a projekt, és akkor ez a két központ el tudja látni a magyarországi igényeket. Nem állunk ezzel rosszul. Még egyszer mondom: teljesen egyetértek azzal, hogy az egészséges embernél nincs jobb országimázs, ezért koncentrál a tárca az egészségmegőrzésre és a nemzeti egészségügyi programra.
Ha szabad, mert maradt még időm, itt hívom fel a figyelmét a tisztelt képviselő hölgyeknek, uraknak, hogy választási kampány következik: bizonyítani tudom, hogy a képviselők terhelése ebben az időszakban a berepülő pilóták terhelésével egyenértékű. Tehát nem árt akkor, amikor ezekről a kérdésekről beszélünk, magunkra is gondolni. Kérem, mindenki vigyázzon magára a választási kampány idején! Ne dohányozzon, mozogjon, és túlságosan ne izgassa föl magát, mert ebből károk is származhatnak!
Köszönöm szépen a figyelmet. (Derültség. - Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi