VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminiszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Azt kell mondanom, hogy két dolog összekeveredik az ön azonnali kérdésében, az egyik a határokon túli magyarság támogatása, a másik pedig a Duna Televízió anyagi helyzete. Azt gondolom, hogy a kettő nem függ szorosan össze, és a kormány nagyon sokfajta eszközzel támogatja a határon túli magyarságot, többek között, hogy egy példát mondjak, az erdélyi egyetem felállítása is ennek nagyon fontos eszköze.
Ami a Duna TV támogatását illeti, erre a következőt tudom válaszolni: a Duna TV támogatásának anyagi akadálya, hogy a költségvetés sem eleve, sem annak módosítása a zárszámadási törvény keretében nem tartalmaz erre szolgáló előirányzatot - mint a költségvetési bizottság tagja, ezt a képviselő úr nyilván nagyon jól tudja -, így a támogatásnak nincs forrása.
Jogi akadályként a médiatörvényt hadd idézzem, amely, meghatározva a közszolgálati műsorszolgáltatóknak adható támogatásokat, egyben ki is zárja az egyéb támogatások lehetőségét. Azt kell tehát mondanom, tisztelt képviselő úr, hogy a jogi helyzet is teljesen tiszta.
A tulajdonos, a Hungária Televízió Közalapítvány hozzájárulhat a Duna Televízió működési és fejlesztési költségeihez, és egyéb alapítványi célú bevételei között szerepeltethet állami költségvetési hozzájárulást. Erről azonban az alapítónak, az Országgyűlésnek kell gondoskodnia, a kormány - mint ezt nagyon jól tudja, képviselő úr - nem avatkozhat be egy független részvénytársaság ügyeibe.
A képviselő úr bizonyára emlékszik rá, hogy a Magyar Rádió és a Magyar Televízió ügyében nem ez a rend érvényesült. A törvényhez benyújtott képviselői módosító indítványok elfogadásával az Országgyűlés teremtett fedezetet a két részvénytársaság saját tőkéje egyes elemeinek megemeléséhez. A kormány nem kezdeményezett, hanem támogatta a javaslatot ebben az esetben is. A Duna TV esetében nem volt ilyen képviselői javaslat.
Kérem a válaszom elfogadását. (Szórványos taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi