LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Még a kegyetlen és véres bűnügyekben edzett újságolvasók is megdöbbenve olvashatták többek között a Kecskeméten megjelenő Petőfi Népe riasztó szalagcímeit, újságcikkeit: "Példátlan természetirtás", "Tizenkétezer védett madár tetemét találták egy olasz kamionban", "Csemegének számítanak a védett madarak", "Természetvédők tiltakozása", "Rejtélyek a madárirtás körül", "Honnan a tizenkétezer madár?"
Mint köztudomású, november 5-én egy olasz rendszámú kamion jelentkezett kilépésre a magyar-horvát határon, az udvari átkelőnél. A kamion a papírok szerint lőtt vadat fuvarozott. A szúrópróbaszerű vámvizsgálat során a kamion rakterében 102 kartondobozban 11 668 madár lefagyasztott tetemét találták meg. A megtalált madarak többek között kihalással fenyegetett, nemzetközi védelem alatt álló faj példányai is voltak, például nagy pólingok, cigányrécék, harisok. A felsorolt ritka fajok egyedeinek eszmei értéke félmillió forint. Persze, ez a nyilvántartás csak egy eszmei érték, mert sajnos a kár ennél nagyobb, hiszen a jelzett fajok egyedszáma az utóbbi két évtizedben rohamosan csökkent, azaz ténylegesen megfizethetetlen kárt jelent minden egyes madár elpusztítása.
A hazai gyakorlatban példa nélküli bűntény miatt a keserűség és a szégyen kavarog bennem. Keserűség, mert a biztonságra vágyó világunkat nemcsak politikai katasztrófák következményei fenyegetik, de azzal is szembe kell néznünk, hogy aljas nyereségvágyból pusztítják környezetünket, és mindez szűkebb hazámban, a Duna-Tisza közén történik.
Az országos háborgás és aggodalom miatt kérdezem az államtitkár urat, hol tart a vizsgálat a közel 12 ezer védett madár elpusztítása ügyében. Várom az államtitkár úr válaszát. (Szórványos taps az MDF és a Fidesz soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi