DR. HENDE CSABA

Full text search

DR. HENDE CSABA
DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Csak nagyon röviden: '98 ősze óta folytatjuk ezt a vitát, vajon értelmes-e, helyes-e a mi büntetőpolitikánk. Úgy gondolom, az elért eredmények meggyőzhettek minket arról, hogy igenis helyes.
(Dr. Hankó Faragó Miklós felé:) Ami mármost az ön által idézett statisztikai adatokat illeti, szeretném felhívni a figyelmet, hogy itt az ismertté vált bűncselekményekről van szó. Tehát sok esetben egy adott bűncselekményi kategóriánál az emelkedés, akár a drasztikus emelkedés éppen az ön által hiányolt hatékony felderítő munka eredménye is lehet.
Különösen igaz ez a vesztegetés tekintetében, amiről szólt már Gyimesi képviselő úr. Abban a szakmai közvélemény teljesen egyetért, hogy ha van bűncselekmény, ahol a rejtve maradó - hogy mondjuk ezt latin szóval -, latens cselekmények száma nagyságrendekkel nagyobb, mint a felderített, napvilágra került ügyek száma, nos, ez pontosan az a cselekmény. Ez tehát tipikusan ilyen bűncselekmény.
Ami a kábítószerrel visszaélés eseteit illeti: kérem szépen, van növekedés. A világon mindenütt van. Én annak örülök, hogy viszont azt a növekedési tendenciát, azt az iszonyatos görbét, amely évről évre megduplázta a kábítószerrel visszaélés elkövetett esetszámait, nos azt feltehetőleg, minden bizonnyal az általunk bevezetett, e bűncselekményi kategóriát drasztikusan és gyökeresen újraszabályozó intézkedéseknek köszönhetően sikerült megállítani. Vagyis, ha nem alkottuk volna meg a kábítószerrel visszaélést, a kereskedelmet és a fogyasztást egyaránt igen erőteljesen visszaszorító büntető jogszabályainkat, akkor nem 21, hanem adott esetben 121 százalék lenne a növekedés, amint azt a "fejlett" világ tapasztalatai az előző évtizedekben egyértelműen mutatták.
De vegyük az embercsempészést: 40 százalékos a növekedés. Igen, képviselő úr, mert hála istennek, a határőrségünk egyre több, az országot illegális módon elhagyni, illetve ide illegális módon bejönni akaró személyt tartóztat fel. És ne feledjük el, hogy az afgán menekültek tömegeinek megjelenése tükröződik ebben a magas számban, hiszen nem a szeptember 11-i események, és különösen nem az azt követő amerikai tálibellenes csapások hatására indult meg Afganisztánból a menekültáradat, hanem éppenséggel a tálib rendszer elől. Most már több mint egy éve - teljesen érthető módon - az egész nyugati világ irányába menekülnek az afgán emberek.
Amit ön a bűnmegelőzésről mondott: megint azt a téves logikát vetíti elő, mintha mi azt mondanánk, hogy a hatékony felderítés és a bűnmegelőzés helyett elegendő lenne szigorítani a Btk. büntetési tételeit. Képviselő úr, sokadszor mondom el: soha ilyet nem gondoltunk, nem is mondtunk. Mi azt gondoljuk, hogy egyszerre kell megerősíteni a bűnmegelőzési tevékenységet, a rendőrség bűnfelderítő tevékenységét, és megerősíteni és hatékonyabbá tenni a büntetési rendszert. Igen, szigorítani kell a büntetéseket. De nem egyedüli gyógyírként, hanem a teljes arzenált egyszerre kell bevetni a bűnözés mint társadalmi jelenség ellen.
Képviselő úr hozott egy extrém példát: a terrorcselekmény büntetési tételeinek emelése vajon milyen hatást gyakorol a World Trade Centernek repülőgépet nekivezető terroristák tekintetében. Hát őket nyilván nem fogja visszatartani a bűncselekmény elkövetésétől, hiszen ők öngyilkos merénylők. Aki kamikáze módra föláldozza az életét, azt sem öt-, sem tíz-, sem százéves börtönbüntetés fenyegetésével nem tudom hatékonyan visszatartani. De, képviselő úr, ön is tudja, hogy a terroristák szervezetben működnek. És a szervezetnek igen kis részét képezik ezek az öngyilkos terroristák, akik magát a terrorcselekményt végrehajtják; mondhatnám azt is, hogy ők csak a jéghegy csúcsa. Alattuk van egy rendkívül jól konspirált, nemzetközi szinten tevékenykedő bűnszervezet, amelynek tagjait viszont már - lehetőség szerint - meg kell fogni, és olyan hosszú időre be kell csukni, amilyen hosszú időre csak lehet, képviselő úr. És ők ennek a terrorcselekménynek igenis a társtettesei vagy a részesei, felbujtói vagy bűnsegédei, és rájuk is az alapcselekmény büntetési tétele lesz a Btk. alapján irányadó.
Tehát amikor ön azt mondja, hogy nincs értelme a terrorizmus egésze elleni küzdelemben a büntetési tételek szigorításának, akkor nagy tisztelettel bár, de ismételten vitába szállok önnel. Köszönöm szépen.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi