HARRACH PÉTER

Full text search

HARRACH PÉTER
HARRACH PÉTER szociális és családügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A késői időre való tekintettel is kell néhány szót szólnom az 1993. évi III. törvény módosításához kapcsolódó vita összefoglalásaként.
A törvénymódosítás szakmai irányaival, az abban megfogalmazódott ellátások és szolgáltatások korszerűsítésével alapvetően mindenki egyetért. A törvénytervezethez 88 módosító indítvány, 10 kapcsolódó módosító indítvány, 2 bizottsági módosító indítvány érkezett, ezek közül a kormány 33 módosító indítvánnyal egyetért. A pénzbeli szociális ellátásokra vonatkozó rendelkezések alapvetően támogatottak a képviselők részéről. Egyetértés van abban, hogy az ellátórendszer egyes elemei, például az ápolási díj, korszerűsítésre szorulnak, az adósságkezelési szolgáltatás bevezetésének szükségességét pedig senki nem vitatta.
A parlamenti vita során nézetkülönbségek a részleteket illetően jelentkeztek. Például az adósságkezelési szolgálattal kapcsolatban is részletkérdések fogalmazódtak meg.
(19.00)
A pontosító javaslatokat támogatólag és köszönettel fogadtuk. Nem tudjuk azonban elfogadni azokat az indítványokat, amelyek a jogosultság feltételeinek a felpuhítására irányulnak. Voltak javaslatok, amelyek a szolgáltatás mielőbbi bevezetését sürgették. Mi úgy gondoljuk, hogy megfelelő felkészítési időt kell adnunk ahhoz, hogy az önkormányzatok saját rendeletüket megalkossák, és a szakemberképzésre is megfelelő idő szükséges.
A másik lényegi vita az ápolási díj körül bontakozott ki. Támogatólag vette tudomásul valamennyi képviselő a jogkiterjesztő intézkedéseket, amelyek a tanulmányokat folytató fogyatékos gyermekek, illetve felnőttek hozzátartozói számára jelentenek változást.
Az ellenzéki képviselőtársaim viszont kritizálták a súlyos fogyatékos személy definícióját. Felhívom a figyelmet arra, hogy a "súlyos fogyatékos" fogalom bár összhangban van az esélyegyenlőségi törvény szerinti definícióval, de például a mozgási fogyatékosok esetében szélesíti a személyi kört. Mivel az ápolási díj és a fogyatékossági támogatás jellegében, funkciójában teljesen eltérő ellátás, ezért azt gondolom, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosának az esélyegyenlőségi törvényhez készült ajánlásában foglaltak a szociális törvény módosítását közvetlenül nem befolyásolják.
Nagyon fontosnak érzem, hogy sikerült konszenzust kialakítanunk a méltányossági alapon ápolási díjra jogosultak ellátásának mértékét illetően. 2003-tól a jelenleginél 20 százalékkal magasabb mértékű lesz az e jogcímen járó ellátás. Ellenzéki módosító indítványok az egyik leghangsúlyosabb kérdésként a hatályba léptetést kezelték. 2003. január 1-je helyett 2002. január 1-jétől szándékoznak hatályba léptetni a pénzbeli ellátásokat. Én ebből azt olvastam ki, hogy annyira jónak tartják a javaslatainkat, hogy azonnali bevezetésüket sürgetik. De szeretném hangsúlyozni, hogy a színvonalas végrehajtás érdekében felkészülési időre van szükség.
Az ellátottjogi képviselő személyét érintő módosító indítványok száma is sok volt. Ellátottjogi képviselőre azért van szükség, mert az ágazat nem rendelkezik dekoncentrált szervezettel. A törvényjavaslat garanciákat tartalmaz az ellátottjogi képviselő fenntartótól és munkáltatótól való függetlenségére. A garanciák a szakmai függetlenség biztosítása szempontjából erős jogosítványok. Az ellenzék azt kifogásolta, hogy az ágazati minisztérium erőteljes centralizációt gyakorol. Viszont ennek ellentmond, hogy az ellátottjogi képviselő intézményektől független működését várják el. Csak úgy biztosítható ez a függetlenség, ha a minisztérium kellő felügyeletet gyakorol a megyékhez helyezett ellátottjogi biztossal szemben.
A társadalmi szervezetek szerepével kapcsolatban is érkezett módosítás. Mi nem támogattuk azokat a javaslatokat, amelyek egyértelműen olyan feladatokat biztosítottak volna a társadalmi szervezetek részére, amelyek a mindennapi intézményi életbe való közvetlen beavatkozást jelentették volna.
Tisztelt Ház! A kapcsolódó módosító indítványok közül támogatjuk az ellenzéki képviselőknek az intézményben elhelyezettek gyógyszerköltségének biztosításával kapcsolatos pontosító indítványát. Elfogadásra javasoljuk a kormánypárti képviselők által a rehabilitációs intézményekre vonatkozó módosítás szövegéhez érkezett javaslatot. Ez a javaslat a hajléktalanok rehabilitációs intézményében elhelyezettek esetében rugalmasabbá tenné az úgynevezett teljes körű ellátás fogalmát. Fontos lépésnek tartjuk a törvényjavaslat által meghatározott külső gondozó, illetve külső intézményi férőhelyek létesítését. Ezek nyilvántartásba vételének kötelezettségét javasolja az indítvány.
Egyik fontos eleme a módosításnak a szociális rászorultságnak a meghatározása. A jövedelmi és gondozási rászorultság együttes fennállását határozzák meg a rászorultság alapjaként a benyújtott és elfogadott módosító indítványok.
Tisztelt Országgyűlés! Amennyiben a törvényjavaslat a támogatott módosításokkal elfogadásra kerül, az ellátórendszer korszerűsödik, az ellátórendszer új szemléletű megerősítésére kerül sor, biztosítja az egyes ellátások és szolgáltatások minőségi javításának követelményeit, az egyénre szabott, differenciált gondozást, az ellátásban részesülők jogainak és jogbiztonságának hatékonyabb és sokoldalúbb védelmét és végül az intézményekben folyó szakmai munka színvonalának emelését.
A módosítás az elmúlt évtized hazai szociális jogalkotásának egyik lényeges, új állomása. Célunk az emberközpontú és szolgáltatáscentrikus ellátórendszer megteremtése. Ezért kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy a törvényjavaslatot - a támogatott módosításokkal együtt - elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi