DR. MIKOLA ISTVÁN

Full text search

DR. MIKOLA ISTVÁN
DR. MIKOLA ISTVÁN egészségügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Majdnem mindent elmondott fontos információként az anthrax betegségről; valóban, egy nagyon ellenálló kórokozóról van szó, amelynek az elszaporítása meglehetősen könnyű, a bevethetősége is könnyű, éppen ezért a biológiai fegyvertárban szerepel.
Magam, amikor az Egészségügyi Világszervezetnek az ajánlására három-négy héttel ezelőtt egy sajtótájékoztatón megemlítettem, hogy az orvosoknak a szakismereteit, bár nincs valószínűsége Magyarországon az előfordulásnak, mégiscsak fel kell frissíteni, akkor a sajtóból meglehetősen nagy hisztéria támadt, aztán a néhány előfordult amerikai eset ezt még tovább fokozta. Azt hiszem, ez teljesen indokolatlan, mindenesetre mi néhány intézkedést az Egészségügyi Világszervezet, majd a magyar állami népegészségügyi, tisztiorvosi hálózat felhívása kapcsán megtettünk.
(13.40)
Átnézzük most az egészségügyi intézmények katasztrófavédelmi terveit, és amint említettem, az orvosok ismereteit a lépfenebetegséggel kapcsolatban felelevenítjük.
Ez a betegség háromféle klinikai formában jelentkezhet: bőranthrax formájában; ha belégzés útján jut be a kórokozó a szervezetbe, akkor egy tüdőanthrax jelentkezik, amely egy nagyon súlyos betegség; ha szájon át jut be, akkor pedig a véranthrax egy nagyon súlyos formájával állunk szemben. Valamennyi könnyen, jól és viszonylag olcsó antibiotikumokkal gyógyítható. Ezek a gyógyszerek Magyarországon is mindenhol jelen vannak. Magának a kórokozónak a kimutatása nem nehéz, és még azt is elmondhatom, hogy tulajdonképpen még idő is van a gyógyításra, hiszen a lappangási idő 3-5 nap ebben a betegségben.
Nem indokolt - utolsó kérdésére válaszként mondom - a pánikkeltés, de nem árt, ha tudunk erről a betegségről, hiszen bevethető, elméletileg biológiai fegyverként használható az anthrax kórokozója.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi