DR. BAZSA GYÖRGY

Full text search

DR. BAZSA GYÖRGY
DR. BAZSA GYÖRGY (MSZP): Tisztelt Ház! Kezemben a kormány jelentése, erről beszélek, az elmúlt három évről, és nem az az előtti négyről vagy éppen a 44-ről, ahogy a kormánypárti képviselők perceik nagy részében tették. (Közbekiáltások a Fidesz soraiból.) A felsőoktatásról, az egyetemekről, amelyeknek vezetőivel, a rektorokkal egyébként a miniszterelnök az elmúlt három évben egyszer sem talált alkalmat találkozni.
Mit ír a jelentés és mit nem ír a jelentés az elmúlt három évről? Legalább három dolgot ír, mint az újság gyakran. Megtörtént az integráció - írja; de azt már nem, hogy központi támogatás nélkül, mert erre az intézmények képzési költségeik 10 százalékát kellett fordítsák az oktatás helyett. Volt béremelés - írja sokszor is az újság; de azt nem, hogy ennek nagy részét nem a költségvetés, hanem az intézmények saját bevétele, azaz az érintettek túlmunkája fedezte - írja egy másik kormánybeszámoló.
Nőtt a hallgatói létszám - írja sűrűn az újság; de azt nem, hogy nem javultak az oktatás-tanulás feltételei, nem épültek tantermek, laborok, könyvtárak, sőt romlott az infrastruktúra állaga, és nincs központi pénz a felújításokra - írja ugyancsak egy másik beszámoló.
És miről nem ír a jelentés, mert nem történt meg? Semmit sem javultak, sőt romlottak a működés feltételei, a képzési, fenntartási normatívák reálértéke csökkent, hat nagy egyetemnél központi intézkedésekre, beavatkozásra volt szükség - írja egy másik kormányjelentés. Nem voltak érdemi beruházások a felsőoktatásban, a lágymányosi épületek befejezésétől eltekintve. A három év egyszerűen és behozhatatlanul kimaradt a fejlesztésekből. 2000-ben 80 tervezett beruházásból 40 felsőoktatási beruházás esetén nulla forint volt a felhasználás. És nem nőttek a hallgatói juttatások, romlott a kollégiumi ellátás.
A Fidesz-nagymama '98-ban mosolyogva ígérte az ingyenes diplomát. 2002-ben aligha fog megjelenni a plakátokon, hiszen - szégyen ősz fejére - hazudott. Nem ingyenes a diploma, hitel kell hozzá, bármennyire is kedvező hitel.
Úgyhogy kérdezem miniszterelnök urat, miért nem emelkedett az elmúlt három évben, ilyen kitűnő gazdasági helyzetben a 70 ezer forintos hallgatói támogatás egy garassal sem. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi