PÁVA ZOLTÁN

Full text search

PÁVA ZOLTÁN
PÁVA ZOLTÁN (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A Velencei-tó partján fekvő településeken és a sajtóban nagy vihart kavart az a hír, amely szerint a Kincstári Vagyoni Igazgatóság által megbízott Sportfólió Kht. egy eredménytelennek nyilvánított pályázat után - zártkörű eljárás keretében - áron alul értékesítette a Velencei-tó egyik legismertebb szórakozóhelyét, az Ifi éttermet.
Minden bizonnyal nem alaptalanok azok a kifogások, amelyek ennek az állami vagyonnak az eladásával kapcsolatosak, hiszen az ügyben nemcsak eljárási hiányosságok merülnek fel, hanem egy olyan mértékű értékvesztéssel történő eladásról van szó, amelynek kapcsán felmerülhet a károkozás ténye még akkor is, ha ez nem tekinthető szándékosnak. Ugyanis ezt a 2900 négyzetméter alapterületű létesítményt - ami egy hektáron terül el, s közvetlenül a Velencei-tó partján helyezkedik el - annak idején az Állami Ifjúsági és Sporthivatal építette közel egymilliárd forintért. Az 1996-os leltári íveken az akkori vagyonkezelő OTSH 200 millió forint körüli értékben határozta meg az ingatlan értékét.
Legutóbb ennek a vagyonnak a kezelői jogát a Sportfólió Kht. kapta meg, akinek - nem tudni milyen okból - nagyon fontos lett az ingatlan gyors eladása, és ezért 180 millió forintért a helyi önkormányzatnak megvételre felajánlotta. Ezt az összeget a község nem tudta magára vállalni, viszont kereste a megoldás lehetőségét, mert itt szerette volna kialakítani a körzet közművelődési centrumát. Azonban nem sokkal az önkormányzattal való tárgyalás után a Sportfólió Kht. nyilvános pályázaton meghirdette az ingatlan eladását bruttó 101 millió forintért. A pályázatot eredménytelennek nyilvánították, de újra nem hirdették meg, hanem zártkörű eljárás keretében az egyetlen pályázóval tárgyaltak, akivel bruttó 72,5 millió forintos vételárban megállapodtak. A zártkörű eljárásról sem a helyi önkormányzatot, sem más érdeklődő vállalkozót nem értesítettek, így lényegében kizárták annak lehetőségét, hogy mások is ajánlatot tegyenek az ingatlan megvásárlására.
Az említett tények alapján a következőket kérdezem államtitkár úrtól: lát-e ön mulasztást abban, hogy az érvénytelennek nyilvánított pályázat után nem írtak ki újabb pályázatot, illetve a zártkörű eljárásról nem értesítették a helyi önkormányzatot és az érdeklődő vállalkozókat?
Második kérdésem: az adásvétellel kapcsolatban felmerülhetnek-e törvényességi kifogások abból következően, hogy a Cél Sportegyesület nevű betéti társaság a létesítményben nem kíván sporttevékenységet folytatni, de feltételezhetően - ettől függetlenül - illetékmentesen vásárolta meg az ingatlant?
Harmadik kérdésem: kíván-e vizsgálatot indítani annak megállapítására, hogy az ingatlan eladási ára megfelel-e a piaci árnak, és kit terhel a felelősség azért, hogy az épületben lévő bérlőtől - az eladás előtt - nem kerültek visszavételezésre a megőrzésre átadott nagy értékű berendezési tárgyak, vagyoni ingóságok?
Végül azt szeretném megtudni, hogy az ISM-ben felmerült-e az a gondolat, hogy ennek a nagy hírű ifjúsági létesítménynek az eladását és az eladás körüli tisztázatlan ügyeket hogyan fogadják azok a hazai és külföldi fiatalok, akik (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idő leteltét.) évről évre a Velencei-tónál töltötték nyári programjaikat, és kedvelt szórakozóhelyük volt az Ifi étterem.
Várom válaszát. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi