DR. BRAUN MÁRTON

Full text search

DR. BRAUN MÁRTON
DR. BRAUN MÁRTON (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Az 1093/2000. számú kormányhatározat arról döntött, hogy a stabil vérkészítménytől hepatitis C vírussal megfertőzött, veleszületett vérzékenységben szenvedő állampolgárok egyezséget köthetnek a magyar állammal, miszerint az őket az egészségügyi törvény szerint megillető kártalanítást a peres út igénybevétele nélkül, soron kívül megkapják.
Az egészségügyi törvény azt mondja ki, hogy amennyiben a betegen alkalmazott gyógyszer összetétele és minősége megfelelt a hatályban lévő előírásoknak, ennek ellenére alkalmazása folytán az állampolgár egészségében vagy testi épségében károsodást szenvedett vagy meghalt, őt, illetve az általa eltartott hozzátartozóit az állam kártalanítja. A kormányhatározat a kártalanítás összegét aktív májkárosodás esetén egyszeri 2 millió forintban határozta meg; azoknál a betegeknél, ahol aktív károsodás még nem áll fenn, de a beteg vérében a vírus kimutatható, az állam havi 8 ezer forint járadékot fizet.
Magyarországon a vérellátás céljából levett vérnél csak 1992. július 1. óta végeznek hepatitis C szűrővizsgálatot. A szívműtéten átesett betegek a műtét során stabil vérkészítményt kapnak. Közülük többen a vérkészítménytől fertőződtek meg, és sok esetben ez májkárosodást, végső soron halált okozott. A hepatitis C vírus elsősorban az ellenőrizetlen vérek transzfúziójával terjed, az egyéb terjedési módok gyakorisága elhanyagolható, mintegy 10 százalék körüli. Így szinte bizonyossággal állítható az, hogy a hepatitis C vírussal fertőzött beteg, aki korábban a műtét során stabil vérkészítményt kapott, emiatt fertőződött meg.
Az 1093/2000. számú kormányhatározat a jogérvényesítés kedvezményes módját, vagyis az egyezségkötést a hosszas pereskedés helyett, csak egy betegcsoport, a veleszületett vérzékenységben szenvedők számára biztosítja. Ez a megkülönböztetés álláspontunk szerint indokolatlan. A szívbetegek részére kormányhatározatban biztosított kedvezményes jogérvényesítés lehetősége mindenképpen indokolt, tekintettel arra, hogy alapbetegségük miatt számukra a peres eljárás fokozott megterheléssel járna, illetve kérdéses, hogy a köztudomásúlag elhúzódó perek befejeződését megérik-e.
Tisztelt Miniszter Úr! Kérdezzük tehát, hogy tervezik-e a hepatitis C vírussal fertőzött szívbetegek kártalanítását, illetve kiterjesztik-e a fenti kormányhatározatot rájuk is.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi