DR. MIKOLA ISTVÁN

Full text search

DR. MIKOLA ISTVÁN
DR. MIKOLA ISTVÁN egészségügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Megdöbbentett az ön szakszerűsége. (Derültség.) Csak annyit tudok hozzátenni az interpellációban elhangzott szakmai megjegyzésekhez - mert tényleg szinte teljeskörűen áttekintette ezt a problémakört -, hogy a májgyulladás C vírusát a '80-as évek végén fedezte fel a tudomány. 1990-ben dolgozták ki vagy kezdték kidolgozni azokat a módszereket, amelyek később a szűrővizsgálatokhoz alapot teremtettek, Magyarország pedig 1992 közepén az akkor már ismert vírusra kidolgozott szűrővizsgálatok alkalmazását kötelező érvénnyel bevezette.
Ezt azért hangsúlyozom, mert Anglia előtt vezettük be a szűrővizsgálatot, nálunk sokkal gazdagabb, sokkal felkészültebb országok előtt, és ezzel már a hepatitis B vírus mellett a C vírust is ki tudtuk a vérkészítményekből iktatni. Ma már sajnos ismerjük a hepatitis D, E, Ec és Ef vírusokat is, úgyhogy nagyon sokféle ágens jelenhet meg a vérben, hordozhatja a beteg, aki éppen transzfúzió céljára vért ad.
Ma már, '92 óta nem fordulhat elő, hogy vérkészítményekkel hepatitis C vírust viszünk át. Nem fordulhat elő sem a stabil vérkészítményekkel, vagyis a vérből előállított gyógyszerkészítményekkel, sem az élő szövetként átültetett transzfúzió formájában átömlesztett vérrel.
A kérdés tulajdonképpen jogos, kártalanítást lehetne minden, a tudomány felfedezése előtt hepatitis C vírussal fertőzött embernek adni, esett az át szívműtéten, vagy éppen más orvosi beavatkozás kapcsán szenvedte el ezt a fertőzést. De hát ismétlem: a tudomány nem ismerte még ezt az ágenst, nem volt módunk ezeket a fertőzéseket elkerülni.
Szeretnék utalni arra, hogy ma Magyarországon az emberek 0,5-1 százaléka hordozza a vérében a hepatitis C vírust. Könnyű fejszámolással kiszámítani, hogy hány vírushordozó, de egészséges ember él a környezetünkben, akiben a hepatitis C vírus felfedezhető. Sajnos egy részüknek, mivel ez a vírus a májba jut be, a májsejtbe integrálódik a genomja, ez májbetegséget okoz nagyon sokszor, ez pedig lehet az akut májgyulladástól a krónikus májgyulladáson keresztül akár a nem jóindulatú májbetegség is - hogy ne nevezzem nevén. Ezeknek a gyógyítására törekszünk most. Tehát nem annyira a százezres nagyságrendű fertőzött kártalanítására, hiszen ez elképzelhetetlen, nincs megoldás erre, hanem a gyógyításra. És ma rendelkezünk - képviselő úr is tudja - olyan gyógyszerekkel, amelyekkel a leggyakoribb és a legnagyobb problémát jelentő, vírus indukálta krónikus májbetegségeket uralni tudjuk, sőt bizonyos esetekben gyógyítani is tudjuk.
Tehát én tisztelettel kérem képviselő urat, talán úgy fogadja el a válaszomat, hogy miközben nem zárkózunk el egyes csoportok - túl a veleszületett vérzékenységben szenvedő és stabil vérkészítményektől fertőződött emberek kártalanításán - további kártalanításától, azt nem zárjuk ki, de inkább arra törekszünk most, hogy a bekövetkezett károkat kezelni tudjuk, és mindent megtegyünk annak érdekében, hogy egyre érzékenyebb, kifinomultabb módszerekkel tudjuk kiszűrni nemcsak a májgyulladás C vírusát, hanem más olyan ágensét is, amely a vérben megjelenhet, a vérben tartósan ott lehet, és így a transzfúzió, a vérátömlesztés vagy a különböző vérkészítmények átvitelét a gyógyításban minél veszélytelenebbé tudjuk tenni.
Kérem tisztelettel válaszom elfogadását, és köszönöm szépen a nagyon szép szakmai és tudományos képet, amit lefestett a hepatitis C vírusról, mert valóban teljes volt.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi