TÓTH FERENC

Full text search

TÓTH FERENC
TÓTH FERENC (Fidesz): Tisztelt Miniszter Úr! Nem vitatjuk, hogy a műtétek alatt alkalmazott transzfúzió során a betegek döntő többsége teljes vért, vérplazmát, illetve a vér alakos elemeinek koncentrátumát kapja, melyek labilis vérkészítménynek minősülnek.
(15.30)
Elfogadjuk azt is, hogy a labilis vérkészítmények azonos összetételben nem reprodukálhatók. A transzfúzión átesett betegek hepatitis C vírussal történő fertőződése döntően 1992. július 1-jét megelőzően következett be, amikor a transzfúzióra levett vérek HCV-szűrését még nem vezették be. A fertőződés időpontjában hatályos, az egészségügyről szóló törvény ugyanakkor ebben az esetben is kötelezővé tette az állami helytállást, illetve az egészségügyi törvény 58. § (4) bekezdése a kártalanítást egyértelműen kiterjesztette gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású anyag alkalmazásával bekövetkező károsodásokra is.
Az egészségügyről szóló, jelenleg hatályos törvény gyakorlatilag megismétli az állam ezen kártalanítási kötelezettségét. Az e tárgyban indított kártalanítási perekben a Legfelsőbb Bíróság szinte minden esetben hasonló álláspontot foglalt el.
A miniszter úr válaszát elfogadom. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi